Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Genç Girişimciler Öğrenci Topluluğu tarafından “Kimlik ve Kişilik Üzerine Girişimcilik” konulu söyleşi düzenlendi. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda Yazar Ayhan Özcimbit’in gerçekleştirdiği söyleşiye çok sayıda öğrenci katıldı. Özcimbit söyleşisinde girişimcilik nedir, girişimcilikteki olumlu ve olumsuz kişilik özellikleri nelerdir, ideal girişimci nasıl olmalıdır gibi konu başlıklarını irdeledi.
“Girişimcilikte algoritmik düşünme önemlidir”
Girişimciliğin mal ve hizmet için üretim öğelerini en iyi koşullarda bir araya getirme işi olduğunu söyleyen Yazar, Peygamberimizin ‘Kazancın onda dokuzu ticarettedir’ hadisini anımsatarak ticaretin günümüzde girişimcilik olarak adlandırıldığını ifade etti.
Girişimcinin kişisel gelişiminin oldukça önemli olduğuna değinen Yazar Özcimbit, Kuran’ın Mekke’de inen ilk ayetlerinin de kişilik geliştirmeye yönelik olduğunu, Medine’de inenlerin ise kurumsallaşma ve medeniyet geliştirme esasına dayandığını söyledi.
Özcimbit, girişimcide bulunması gereken özellikler hakkında şunları sıraladı: “Girişimci gözlem becerisine sahip olup hayata 360 dereceden ve en az beş boyuttan bakabilmeli, evrensel düşünmeli, sabırlı olmalı, paylaşımcı davranmalı, başka kişilerden beklenti içinde olmadan kendi gücü ve iradesi ile hareket etmeli ve eleştiriye açık olmalıdır. Bunun yanında cesaretli olmalı ve hedeflerine odaklanmalıdır. Hedeflerine ulaşmak için ise imajinasyon yapmalı yani hedeflerini gözünde canlandırmalı, hayal kurmaksızın realitelere dikkat etmelidir.” El-Harezmî’nin teorisi olan algoritmik düşünce yapısına da değinen Özcimbit, “Girişimcilikte algoritmik yani ardışıl düşünme önemlidir. Girişimci düşünsel tavaf yapabilmelidir.” dedi.
“Kadın girişimciler daha merhametli ve sabırlı”
Girişimcilikte olumlu ve olumsuz kişilik özelliklerinden bahseden Ayhan Özcimbit, hızlı ve çabuk sonuç almak ve bir an önce zengin olmak isteyenlerdeki kişilik özelliklerinin etik olmadığını ifade ederek şunları kaydetti: “Kolay yoldan kazanç elde etmek isteyen girişimciler nankör olurlar, acıma duygularını yitirdikleri için çalışanlarına ve müşterilerine karşı merhametli davranamazlar. Bu tarz girişimciler manipülasyoncu bir yaklaşımla çalıştıkları kişileri sömürerek hareket ederler. Her bulunduğu ortama göre kişilik değiştirir, insanların önce güvenini toplayıp sonra çok yüzlü davranırlar. Kolay yoldan kazanç elde etmek isteyen kişilerin girişimcilik faaliyetleri uzun ömürlü olmaz. Bu yüzden girişimcilerin kimliğine değil, öncelikle kişiliğine bakılmalıdır.”
Kadın girişimcilerin ise çoğunlukla anne olmalarından ötürü erkek girişimcilere göre daha merhametli davrandıklarını dile getiren Yazar, kadınların empati ve sabır özelliklerinin de daha yüksek olduğunu söyledi. “Bizim küçüklükten itibaren kışkırtılmış bir erkekliğimiz var. Kadınlar ise çoğunlukla baskılanarak yetiştirildiği için bize göre daha sabırlılar.” diyen Özcimbit, “Erkekler askere gidiyor da biraz adam oluyorlar. Onda bile duvarlara şafak bilmem kaç diye yazmadan edemiyorlar. Kadınlar askere gitse şafak falan yazmaz, koşa koşa gider gelir.” şeklinde konuştu.
İdeal girişimcinin özellikleri
Uzun vadede ideal girişimcide bulunması gereken en önemli özelliğin güven olduğunu Robert Bosch’un “Müşterilerimin güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim” sözüyle vurgulayan Ayhan Özcimbit, “Kişiliğe ve ürettiği ürüne duyulan güven arttıkça girişimciye olan güven de artar. Girişimci ‘Kula teşekkür etmeyen Allah’a hamd edemez’ sözüne göre hareket ederek çalışanlarını yaptığı başarılardan dolayı övmeli ve alçak gönüllü olmalıdır.” dedi.
Güven konusunun imanın şartları arasında yer alması gerektiğini söyleyen Ayhan Özcimbit, “Mümin demek öncelikle Allah’a güvenen demektir. Peygamberin lakabı emin’dir. Bunun kökünde de anne ve emniyet vardır. Yani anneler gibi olmalı, karşılıksız iyilik yapabilmelidir.” diye konuştu.
“Sıratı ahirette bir köprü yaptık, tüm sorumlulukları öbür dünyaya attık. Dünyada torpil, ahirette şefaatin peşindeyiz”
İdeal girişimcide bulunması gereken en temel evrensel özelliklerden bir diğerinin ise kendisine, işine, çalışanlarına ve müşterilerine karşı sorumlu davranmak olduğunu belirten Özcimbit, batı toplumlarında sorumluluk duygusunun son derece gelişmişken bizim toplumumuzda sorumsuz davranışların çokça gözlendiğini söyledi.
Yazar Özcimbit, “Biz dünyada torpil, ahirette şefaatin peşindeyiz. Allah, ‘Kişinin kaderini kendi çabasına bağlı kıldık’ buyurmasına rağmen biz şans, kader, kısmet adlı putlara bel bağladık. Sıratı ahirette bir köprü yaptık, tüm sorumlulukları öbür dünyaya attık. Sorumluluklarımızı bu dünyaya getirmezsek etik olmayan Müslüman kimlikleriyle karşılaşırız.” dedi.
“Duayı yaşamak”
Müslümanlar olarak Allah’ı da bir put şeklinde ve bizim hizmetçimizmiş gibi algıladığımızı ifade eden Özcimbit, “Allah, dua edenlerin duasına cevap veririm, diyor; kabul ederim demiyor. Yani sen BMW istersin, Allah sana iyi bir eş verebilir. Önemli olan kuru kuruya el açmak değil, duayı yaşamaktır.” şeklinde konuştu.
“Girişimcilik, Çok Kültürlülük ve Yabancı Dil Bilmek ”
Girişimcilerin farklı kültür ve medeniyetleri anlayarak evrensel ve çokkültürlü olmaları, aynı zamanda iyi bir düşünsel tavaf gerçekleştirebilmeleri için birkaç yabancı dil bilmeleri gerektiğini söyleyen Özcimbit, bunun püf noktalarını ise şöyle açıkladı: “Yabancı şarkı dinlemek, alt yazılı film izlemek, uyurken radyo dinlemek, tongue fu/do yani düzensiz fillerin çekimlerini yapmak, hızlı konuşmak gibi farklı yöntemlerle dil öğrenilebilir. Ayrıca yabancı dildeki cümleleri ne kadar hızlı söylerseniz o kadar hızlı aklınıza gelir.”
Yazar Ayhan Özcimbit, “Kimlik ve kişiliğimizi oluşturmada ve geliştirmede tercih bizim” diyerek sözlerini tamamladı. Söyleşi, Yazar Özcimbit’e plaket verilmesinin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 85