Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından üçüncüsü düzenlenen Sosyal Bilimler Söyleşileri’nin konuğu KMÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sayın oldu.
Prof. Dr. Kemal Esengün Konferans Salonunda düzenlenen söyleşiye İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İdris Nebi Uysal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Usul olmadan vusul olmaz”
Programın açılış konuşmasını yapan KMÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sefa Usta, “Usul olmadan vusul olmaz” sözünü anımsatarak, düzenledikleri bu söyleşinin akademisyen adayı gençler için önemli olduğunu söyledi. Sorumluluklarının bir gereği olarak bu söyleşiyi gerçekleştirdiklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Usta, söyleşinin gerek lisans üstü eğitim görenler, gerek lisans öğrencileri, gerekse akademik çalışmalar yürütenlere katkı sağlamasını temenni ettiklerini belirtti.
Açılış konuşmasının ardından “Sosyal Bilimlerde Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Akademik Yazma” konulu söyleşisini gerçekleştirmek üzere sahneye gelen Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sayın, ilk olarak olgu, olay, veri, data, bilgi, kuram gibi temel kavramlar hakkında bilgi verdi.
Eleştirel Düşünmek
Bilimsel araştırma yapabilmek için en önemli yol haritasının eleştirel düşünmek olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sayın, eleştirel düşünmenin temel ilkelerini ise şöyle açıkladı: “Meraklı olmak ve niçin diye sormak, kreatif yani ihdas edici olmak ve ‘ya değilse’ diye sormak, yeni fikirlere açık olmak, başkalarının bakış açılarına değer vermek, kaynakları çeşitlendirmek, odaklanmak, rasyonel olmak, bağlantılar kurmak, belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve sağlam argümanlar kullanmak, delilleri test etmek, sonuç odaklı çalışarak beklenen sonuçlara ulaşmak.”
Analitik Düşünmek
Yrd. Doç. Dr. Sayın, analitik düşünmenin de önemine değinerek bunun sadece akademisyenler için değil, kamu çalışanları için de hayati olduğunu belirtti. Sayın, bilimsel araştırma yaparken yürütülecek analitik düşünce yöntemleri hakkında ise şunları söyledi: “Neden-sonuç ilişkisi kurun, karşıtlıklar ve benzerlikleri ortaya koyarak mukayese edin, sınıflandırma yapın, konunun tarihsel arka planına yer verin ve tanımlar yaparak kompozisyonu oluşturun.”
Bilimsel Araştırma Nasıl Yapılır?
Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sayın, söyleşisinde ‘bilimsel araştırma nasıl yapılır’ sorusuna da yanıt arayarak bilimsel araştırmanın aşamalarından söz etti. Sayın, bir bilimsel araştırmada en önemli şeyin doğru konu seçimi olduğunu belirterek “Seçtiğiniz konunun literatüre katkı yapması gerekir.” dedi. Danışman’ın önemine de değinen Sayın, “Danışmanınızın izinden ayrılmayın. Bu aynı zamanda bir terbiye ve ahlaktır.” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sayın, söyleşisinde son olarak tezin kısımlarından bahsederek örnek tez çalışmasına yer verdi. Söyleşi, plaket takdimiyle sona erdi.
Okunma Sayısı: 55