Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Genç Girişimciler, Türk Dili ve Edebiyatı, KARDOS, Yunus Emre ve Hoşgörü Öğrenci Toplulukları tarafından düzenlenen söyleşide Kurtuluş Savaşı komutanlarından Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Kazım Karabekir Kaymakam Vekili Aziz Oğuz Al, Belediye Başkanı Ali İhsan Alanlı, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen söyleşi saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Kazım Karabekir Paşa’yı anmak amacıyla düzenlenen söyleşide Timsal Karabekir, fotoğraflardan oluşan slayt eşliğinde babasıyla ilgili hatıraları dinleyenlerle paylaştı.
“Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyalarını başkaları çizer”
Sözlerine ‘Dünü unutma ki yarına umudun olsun’ diyerek başlayan Timsal Karabekir, Osmanlı Devleti’nin son dönemleri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecine dair önemli bilgiler aktararak, “Bize altın tepside sunulan Cumhuriyetimize yeterince sahip çıkamıyoruz. Bu vatanın nasıl kazanıldığını ve bu günlere nasıl gelindiğini anlatmak boynumuzun borcudur. Gençlerimize tarihin tüm yönleriyle anlatılması ve onlara tarih bilinci aşılanması bizim için bir görevdir. Çünkü tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyalarını başkaları çizer. Bu yüzden gençlerimiz meslekleri ne olursa olsun bir tarihçi kadar tarih bilmeliler.” dedi.
“Babam, yetimlerin babası olarak bilinirdi”
Timsal Karabekir, babası Kazım Karabekir’e Ermeni yetim çocuk ve gençler tarafından verilen teşekkür belgesinin hikâyesine de değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kendisi de bir yetim olan babam, tüm yetimlere babalık yapmıştı. Bu çocuklar arasında çok sayıda Ermeni de vardı. Trabzon’da Amerikalılar tarafından kurulmuş olan yetimhanedeki o Ermeni çocuklar daha sonra gördükleri şefkat sebebiyle babama teşekkür yazısı sundu. Babam, doğu illerinde yetim çocukları okutan, kurslara gönderen bir ‘yetim babası’ olarak bilinirdi. Okullarda her konuda kurs vererek onları eğitirdi. Kurduğu okulda yetimhanedeki yavruları için ağaç bayramı, kitap bayramı ve beden eğitimi bayramı yapardı. Okumak onun için önemliydi. Kitap bayramını da Peygamber Efendimizin okumaya verdiği önemden dolayı onun doğum gününde yapmıştı.”
Söyleşi, Timsal Karabekir’in öğrencilerin merak ettikleri soruları yanıtlaması ve plaket takdiminin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 29