Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Gençlik İnisiyatifi Öğrenci Topluluğu ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Mehmet Akif Ersoy'un Şahsiyeti’ konulu konferans düzenlendi. KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in konuşmacı olarak yer aldığı konferansa dekan ve müdürler, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in, Mehmet Akif Ersoy’un şahsiyetine dair yaptığı konuşma ile devam etti. Prof. Dr. Sabri Gökmen, Mehmet Akif’in hayatından ibret alınması gereken pekçok örnek sunarak Akif’e dair yazılmış ve söylenmiş anekdotlar paylaştı.
“Milletler büyük şahsiyetlerle anılır ve bilinir”
Prof. Dr. Sabri Gökmen, sekiz yıllık rektörlüğü döneminde ilk kez bir programın kendi isteği ile gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, “Milletler büyük şahsiyetlerle anılır ve bilinir. Fikirler şahıslarda müşahhaslaştığı zaman insanlar tarafından takibi ve örnek alınması daha kolaydır. Bunun yanı sıra iyi olma yolunda iyi örneklerin bilinmesi ve tanıtılması son derece önemlidir. Son olarak gençlerin güzel gönüllü güzel insanlarla daha da güzelleştiğine inandığım için bu programın düzenlenmesini ve Mehmet Akif Ersoy’u sizinle paylaşmayı istedim.” dedi.
“Mehmet Akif aslında kendini değil, milletini yani bizi yaşamıştı”
Kendisinin edebiyatçı olmadığını, aksine ziraatçı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sabri Gökmen, Mehmet Akif ile ilgili herhangi bir yazı yazmadığını fakat okuduklarına dair bilgilerini paylaşmak istediğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Mehmet Akif aslında kendini değil, milletini yani bizi yaşamıştı. Cumhuriyet döneminde kendisi ile ilgili en çok makale yazılan, en çok anma toplantıları düzenlenen şairdir. Onu tanıyanların ortak kanaati ise onun şairliğinden ve şiirinden daha çok bir ahlak ve erdem abidesi olduğu yönündedir. Tevazu, Akif’in en önemli özelliklerinden birisiydi. Yalnızca makamın ve paranın değil, ilmin kibrine de düşman bir kişiydi. Sözü namus bilen bir adam olmasının yanı sıra haksızlığa karşı sonuna kadar mücadele eden bir insandı.”
Mehmet Akif’ten Geriye Kalanlar
Mehmet Akif Ersoy’un ‘bir insanın hayatında taşıyabileceği en büyük yük, minnet altında kalmaktır’ sözüne değinen Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Akif’e göre cehalet, vurdumduymazlık ve tembellik insanın ve toplumun başına gelebilecek bütün felaketlerin ana sebebidir. O, bütün hayatını helal kazanca yönlendiren ve bu parayı da başkalarına harcamaya özen gösteren bir insandı. Onu seven veya sevmeyen, onunla aynı fikirde olsun olmasın herkesin ortak düşüncesi samimiyetiydi. Çocukluğundan itibaren çok çalışan Mehmet Akif Ersoy’un öldüğünde bir takım elbisesi, bir çift ayakkabısı, TBMM tarafından hediye edilen tüfeği, istiklal madalyası, saati, seccadesi, Arapça Kuran’ı Kerim meali ile biraz parası vardı.” şeklinde konuştu.
Rektör Gökmen, “Akif’in hayatı, şiirlerinden daha muhteşemdir. O bize örnek bir hayat ve muhteşem bir ömür bırakmıştır.” diyerek sözlerine son verdi.
Okunma Sayısı: 60