Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE BİLİŞİM VE KARİYER KONFERANSI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Genç Unikop ve Genç Yazılımcılar Öğrenci Toplulukları tarafından “Bilişim ve Kariyer” konulu konferans düzenlendi.

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen ve Bilgisayar Mühendisleri Fatih Çiftçi ile Taha Tomalak tarafından verilen konferansa üniversite personeliyle öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Genç Unikop Topluluğu Başkanı Sinan Çınardal, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti. Açılışın ardından ilk sunumu gerçekleştiren Fatih Çiftçi, bilişimcinin kariyer yolundan bahsederek mühendis kimdir, bilgisayar mühendisi ne iş yapar ve nerelerde çalışır, bilgisayar mühendisleri komisyon odaları ne işe yarar gibi sorulara yanıt aradı.

“Bilişimcinin Kariyer Yolu”

“Mühendis, eldeki kaynakları doğa ve insan yararına kullanır. Yazılım ve donanım alanlarında analitik düşünce yapısıyla algoritmik bir şekilde hareket eder.” diyen Çiftçi,  “Bilgisayar mühendislerinin çalışma alanları çok geniştir. Yazılım, donanım, veri tabanı, ağ (network) gibi alanlarda çok sayıda iş bulma imkânına sahiptir. Türkiye’de bilgisayar mühendisleri bilişim alanında kamu, ordu, özel sektör, bankacılık, üniversiteler ve diğer bilişim firmalarında istihdam edilirler.” açıklamasında bulundu.

Bilişim sektöründeki arz-talep dengesinin sürekli değiştiğine vurgu yapan Çiftçi, “Türkiye’de bu alanda 35 bin civarında mezun var ve üniversitelerde de sürekli kontenjan açılmasına rağmen bilişim sektöründeki ihtiyaç azalmamaktadır. Bilgisayar mühendisleri mezun olduktan sonra diplomaları ile Bilgisayar Mühendisleri Odasına (BMO) kayıt olabilirler ve her türlü desteği alabilirler.” şeklinde konuştu.

“İnancınızı kaybetmeyin ve asla pes etmeyin”

Öğrencilere kariyerleri konusunda tavsiyelerde bulunan Çiftçi şunları söyledi: “Eğer ki işinizi yapmazsanız sizi profesyonel hayatta oyuncak gibi oynarlar. Onun için çalışmak yetmez, severek çalışın. Heyecanınızı korumak için kendinize bir rol model belirleyin ve onun peşinden gidin. Yaptığınız işe inancınızı kaybetmeyin. Bir şeye inanıyorsanız o işin olması için tüm doğa kendini seferber eder. Ama yapmak istemiyorsanız ve mücadele ruhunuz yoksa o işin olmaması için de tüm doğa yine kendini seferber eder. İnanın ve tek bir alanda uzmanlaşın. Çok şey bilmek isterken hiçbir şey öğrenmeden piramidin en altında kalmayın.”

Çiftçi, öğrencilerle yeni bilişimcilerle tanışarak networklarını artırmalarını önererek, “Sürekli seminer ve eğitimlere katılın. Enerjinizi alan ve sizi hedeflerinizden alıkoyan arkadaşlarınızdan uzak durun. En sevdiğiniz şeyi yapın. Negatif enerjinizi alacak yüzme, dağcılık, enstrüman gibi yan bir dal ile uğraşın. Herşey sizinle başlayıp sizinle bitiyor, asla pes etmeyin.” dedi.

Web Teknolojileri

Fatih Çiftçi’nin ardından sahneye çıkan Taha Tomalak ise HTML, Javascript, CSS, jQuery gibi programlardan bahsetti. Tomalak, web teknolojilerini kullanarak uygulamalı yazılım örneklerini de öğrencilere gösterdi.

Konferansın ardından twitter üzerinden çekilişe katılan ilk yirmi öğrenciye teknoloji ürünleri hediye edildi. Program, plaket töreni ile sona erdi.  

           

Okunma Sayısı: 86