Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (KMÜBESYO) tarafından Selim Sırrı Tarcan’ı anma programı düzenlendi. Dumlupınar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Araştırma Görevlisi Dr. Tolga Şinoforoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı programa BESYO Müdürü Prof. Dr. Fevzi Kılıçel, üniversite personeli, öğrenciler ve davetliler katıldı.
“Geçmişle birlikte geleceğimize de yön verebilmeyi amaçlıyoruz”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını KMÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Tekin yaptı. Selim Sırrı Tarcan’ı anma etkinliklerini düzenli olarak gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyleyen Doç. Dr. Tekin, “Geçmiş denen kavramı sizlere gösterebilmek ve geçmişle birlikte geleceğimize yön verebilmek amacıyla bu programı düzenledik. Beden eğitiminin bir bütün olduğunu, sporun evrensel nitelik taşıdığını ve Selim Sırrı Tarcan’ın Türk sporu açısından ne kadar önemli olduğunu unutmamak için buradayız. Umarım sizin için de faydalı ve keyifli bir program olur. Emek veren ve katılan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Öğrencilerden Renkli Görüntüler
Açılış konuşmasının ardından Karaman Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri müzik dinletisi sunarken ‘Tarcan Zeybeği’ dans gösterisi yapıldı. Son olarak Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü sporcuları jimnastik gösterileri ile programa renk kattı.
“Tarcan, sayısız öğrenci yetiştirdi”
Gösterilerin ardından Dr. Tolga Şinoforoğlu sahneye gelerek Selim Sırrı Tarcan’ı anlattı. Stockholm Üniversitesinde Selim Sırrı Tarcan ile ilgili araştırmalar yapan ve bizzat torunu ile görüşme imkânı bulan Dr. Şinoforoğlu, bir spor meşalesi olarak tanımlanan Selim Sırrı Tarcan hakkında bilinmeyenleri öğrencilerle paylaştı.
Dr. Şinoforoğlu, spor adamı ve ilk beden eğitimi öğretmeni Selim Sırrı Tarcan’ın ilköğrenimini Harput’ta, ortaöğrenimini Galatasaray Lisesinde aldığını ve son olarak da Mühendishane-i Berri-i Hümayun’u teğmen rütbesi ile bitirdiğini söyledi. Tarcan’ın Galatasaray Lisesi yıllarında, beden eğitimi öğretmeninin gözetiminde aletli jimnastik çalışmaları yaptığını dile getiren Şinoforoğlu, daha sonra Harbiye Nezareti öncülüğünde İsveç’te bulunan Stockholm Üniversitesinde eğitim gördüğünü belirtti.
Tarcan’ın askeri okullarda beden eğitimi ve eskrim öğretmenliği de yaptığını söyleyen Şinoforoğlu, “Daha sonra Yüksek Öğretmen Okulunda beden eğitimi öğretmeni oldu. 1916 yılında ülkede ilk idman şenliklerini gerçekleştirdi. 1910-1930 yılları arasında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanlığı görevinde bulundu, sayısız öğrenci yetiştirdi. Türk Milli Eğitimi’nin bünyesinde ‘İsveç Jimnastiği’ olarak bilinen beden eğitimi çalışmalarını başlattı. Antrenman metotları dolayısıyla sürekli eleştirilere maruz kalmış olmasına rağmen spor ve beden eğitimi konusunda kırkın üzerinde kitap yayımladı.” dedi.
“Tarcan, öğrencileri ile Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında etkili olmuştur”
Şinoforoğlu daha sonra Selim Sırrı Tarcan’ın ilklerinden bahsederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarcan, ülkemizde bazı ilklere adını yazdırarak öncü olma özelliğini göstermiştir. İlk özel beden terbiyesi okulunu açan kişi olmasının yanı sıra Türkiye’de bilimsel şekilde beden eğitimi öğretmenliğinin bir meslek haline getirilmesinin de öncüsüdür. ‘19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak kutladığımız bayramın asıl mimarı Selim Sırrı Tarcan’dır. İlk olarak ‘İdman Bayramı’ daha sonra ‘Jimnastik Şenlikleri’ olarak kutlanan bu bayram 1938 yılında Gençlik ve Spor Bayramı olarak kabul edilmiştir. Tarcan, ayrıca ‘Gençlik Marşı’ ve ‘Dağ Başını Duman Almış’ isimli marşları da ortaya atan kişidir. Tarcan, sürekli olarak hazır tuttuğu öğrencileri ile adeta gizli bir ordu yaratmış ve Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında da önemli bir rol oynamıştır.”
“Tarcan’ı anan ve onu hatırlatan kurumlardan birisi de KMÜ’dür “
Şinoforoğlu, konuşmasının son bölümünde Selim Sırrı Tarcan’ın ülkemizde çok fazla bilinmediğine, beden eğitimi ile ilgili spor okullarında dahi Tarcan’ın öğrencilere yeterince anlatılamadığına dikkat çekerek, “Tarcan için en son 2008 ve 2010 yıllarında iki uluslararası kongre düzenlendi. Bunun dışında Tarcan’ı anan ve onu hatırlatan kurumlardan birisi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesidir. Buradaki arkadaşlarımızın kişisel çabaları ile bu tip organizasyonlar düzenleniyor ve öğrencilere Selim Sırrı Tarcan anlatılmaya çalışılıyor. Bu sayede birkaç öğrenciye bile Tarcan’ı anlatabilmenin bir kazanç olduğu görüşündeyim. Herkese emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Şinoforoğlu daha sonra öğrencilerin Selim Sırrı Tarcan hakkında merak ettikleri soruları yanıtladı. Şinoforoğlu’na plaket takdimi ile sona eren programın ardından BESYO öğrencilerinin hazırlamış oldukları Selim Sırrı Tarcan konulu poster sunumlarından oluşan sergi gezildi.
Okunma Sayısı: 65