Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi öğretim elemanları Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca ve Arş. Gör. Aytunç Ülker tarafından hazırlanan “Geçmişten Günümüze Karaman’da Meslekler” adlı kitap okuyucularla buluştu.
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı öğretim elemanları Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca ve Arş. Gör. Aytunç Ülker’in kaleminden çıkan kitap, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunun desteğiyle Palet Yayınları tarafından basılarak raflardaki yerini aldı.
Karaman’da Geçmişten Günümüze Ortaya Çıkan 410 Meslek Dalı Araştırıldı
“Geçmişten Günümüze Karaman’da Meslekler” adlı kitap dört bölümden oluşuyor. İlk bölüm “Karaman’da Kaybolmuş Meslekler” başlığını taşıyor ve 149 meslek dalını konu ediniyor. İkinci bölüm “Karaman’da Geçmişten Günümüze Devam Eden Meslekler” başlığı altında 209 meslek dalına yer veriyor. Üçüncü bölüm ise “Karaman’da Günümüzde Ortaya Çıkan Meslekler” adıyla 52 yeni meslek dalını içeriyor. Kitabın son bölümü ise “Karaman’da Mesleki Kurum ve Kuruluşlar” başlığıyla odalar, birlikler, temsilcilikler, baro ve il müdürlükleri gibi mesleki oluşumların bilgisini veriyor.
Karaman’da Kaybolmuş Meslekler
Kitabın “Karaman’da Kaybolmuş Meslekler” adlı ilk bölümünde yer alan mesleklerden bazıları şöyle sıralanıyor: Abacılar, Alacacılar, Arzuhâlciler, Asesbaşılar,Aşırhanlar, Barutçular, Bazdârlar, Bevvaplar, Bezirciler, Bozacılar, Cambazlar, Cebeciler, Cinciler, Cizyedarlar, Cüllâhlar, Cündiler, Cüzhanlar, Çarpana Dokumacıları, Çerağdarlar ve Kandilciler, Çıkrıkçılar, Çubukçular, Debbağlar, Değnekçiler, Derbentçiler, Destancılar, Deştbanlar, Devirhanlar, Dizdarlar, Duagûlar, Duhancılar, Düvenciler, Enfiyeciler, Etbaîler, Ferrâşlar, Gehvâregerler, Gûyendeler, Kavvâl ve Mutribler, Hâcipler, Hakkâklar, Hancılar, Harmancılar, Harraçlar, Hasırcılar, Hattatlar, Humbaracılar, İğciler, İhlashanlar, İplikçiler, Kalemkârlar, Kapancılar, Kassamlar, Katırcılar, Kavukçular, Kazancılar, Kazzazlar, Keçeciler, Kerpiççiler, Keskiciler, Ketenciler, Kethüdalar, Kılcılar ve Muytâblar, Kiledarlar, Kirişçiler, Kizirler, Külahçılar, Mehterler, Mekkâreciler, Menzilciler, Meremmetçiler, Merravlar, Mestçiler, Meşlahçılar, Muarrifler, Muhammediyehanlar, Muhtesipler, Muhzırbaşı ve Muhzırlar, Muidler, Mukayyitler, Mumcular, Muvakkitler, Mücellitler, Müderrisler ve Dersiamlar, Mütesellimler, Naathanlar, Naipler, Nakkaşlar, Nalıncılar, Nökerler, Penbeciler, Remmallar, Sabuncular, Sâîler, Sepetçiler, Sermahfiller, Silahtarlar, Sipahiler, Subaşılar, Şerbetçiler, Şuhûdülhâller, Takkeciler, Taşt-dârlar, Tellallar, Türbedarlar, Yasinhanlar, Yaycılar, Yemeniciler, Yeniçeriler, Yıllıkçılar, Yiğitbaşılar, Yoğurtçular, Zaviyedârlar.
“Karaman’da Geçmişten Günümüze Devam Eden Meslekler”
Kitabın “Karaman’da Geçmişten Günümüze Devam Eden Meslekler” başlıklı ikinci bölümünde adı geçen 209 meslek dalından bazıları şöyle: Aktarlar, Ambarcılar, Aşçılar, Avcılar, Ayakçılar, Ayakkabıcılar, Badanacılar ve Boyacılar, Bahçıvanlar, Bakırcılar ve Kalaycılar, Bakkallar, Balcılar, Berberler (Hallâklar), Bestekârlar, Bezirgânlar (Tüccarlar), Bezzazlar ve Tuhafiyeciler, Bıçakçılar, Bileyiciler, Bohçacılar, Bostancılar, Börekçiler, Camcılar, Cenaze Yıkayıcıları (Gassallar), Çadırcılar, Çalgıcılar, Çerçiler, Çilingirler, Çobanlar, Çuvalcılar, Defterdarlar, Değirmenciler, Demirciler, Doktorlar (Hekimler), Dökmeciler, Ebeler, Eczacılar, Etli Ekmekçiler, Fırıncılar, Gömlekçiler, Hafriyatçılar, Halıcı ve Kilimciler, Halk Ozanları, Hallaçlar, Hamallar, Hamamcılar, Hayvan Yetiştiricileri, Helvacılar, Lokumcular ve Şekerciler, Hırdavatçılar ve Nalburlar, Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler, İmamlar ve Hatipler, İplikçiler ve Orloncular, İşçiler (Ameleler), Kadayıfçılar ve Yufkacılar, Kahveciler ve Kıraathaneciler, Kasaplar, Kâtipler, Kebapçılar, Kelleciler ve Paçacılar, Keresteciler, Kırıkçı ve Çıkıkçılar, Koltukçular, Kuru Yemişciler, Kuşçular, Kündekârîler, Lağımcılar, Macuncular, Madenciler, Mahrukatçılar, Manavlar ve Kabzımallar, Doğramacılar ve Hızarcılar, Matbaacılar, Mermerciler, Meşrubatçılar, Memurlar, Mezar Kazıcıları, Mimarlar, Muhasebeciler, Muhtarlar, Mübaşirler, Müezzinler, Müftüler, Mühürcüler, Müteahhitler, Nalbantlar, Niyetçiler ve Maniciler, Öğretmenler (Muallimler), Pazarcılar, Perdeciler ve Mefruşatçılar, Peynirciler ve Mandıracılar, Poğaçacılar, Postacılar, Rençperler, Saatçiler, Sakızcılar, Saraçlar, Sarraflar ve Kuyumcular, Simitçiler, Sobacılar ve Tenekeciler, Sünnetçiler, Sütçüler, Şairler ve Yazarlar, Tellaklar ve Natırlar, Terziler, Vaizler ve Nâsihler, Veterinerler (Baytarlar), Yüncüler ve Tiftikçiler, Zabıtalar, Zahireciler, Züccaciyeciler.
“Karaman’da Günümüzde Ortaya Çıkan Meslekler”
Kitabın “Karaman’da Günümüzde Ortaya Çıkan Meslekler” adlı üçüncü bölümünde ismi geçen mesleklerden bazıları şunlar: Bahçe Düzenlemecileri, Bilgisayar Satıcı ve Tamircileri, Cep Telefonu Satıcı ve Tamircileri, Çağrı Merkezi Görevlileri, Doğalgaz Tesisatçıları, Dövizciler, Güvenlik Görevlileri, Halı Yıkamacıları, İnternet Gazetecileri, İnternet Kafe İşletmecileri, Kuryeler, Otopark İşletmecileri, Overlokçular, Profesyonel Apartman Yöneticileri, Servis Aracı İşletmecileri, Sürücü Kursu İşletmecileri, Tabelacılar, Reklamcılar ve Billboardcular, Spor Salonu İşletmecileri, Uydu Alıcısı ve Anten Satıcı ve Kurucuları, Yaşam Koçları.
“Türk toplumunda sınıf farkı yoktur sadece meslekler vardır”
Yaklaşık üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan kitap hakkında açıklamada bulunan Yrd. Doç. Dr. Uca ve Arş. Gör. Ülker, Karaman’ın meslekler bakımından zengin bir bölge olduğuna değinerek tarihî kaynaklara göre Karaman’da pekçok meslek dalının Eski Çağ’dan beri icra edildiğine dikkat çektiler.
Karaman’ın geçmişten günümüze kadar insanların mesleklerini huzur ve güven içerisinde icra etmelerine olanak sağlayan bir kent olduğunu söyleyen Uca ve Ülker, şunları dile getirdiler: “Unutulmamalıdır ki Türk toplumunda sınıf farkı yoktur sadece meslekler vardır. Halk arasında herhangi bir ayrımın olmadığı, birlik ve beraberliğin üst seviyede yaşandığı, herkesin işinde gücünde çalıştığı, sakin ve huzurlu bir kent olan Karaman’ın toplumsal ve ekonomik hayatına katkıda bulunan bütün meslek erbabının ve çalışanların emeklerini göz ardı etmemeliyiz. Karaman’da öteden beri icra edilmekte olan birçok mesleğin erbabı aynı zamanda büyük ve zengin bir kültürü de yüzyıllar boyunca nesilden nesile aktarmış ve günümüze ulaşmasını sağlamıştır.”
Mesleklerin devamlı bir değişim ve gelişim içinde olduğunu ve eski zamanlardan günümüze sayılamayacak kadar çok meslek türü ortaya çıktığını söyleyen Uca ve Ülker, “Dünyada hemen her insan bir meslek sahibidir ve mesleklerin tarihi insanlık tarihiyle iç içedir. Meslekler ve insanlar arasında yakın bir ilişki vardır. Ayrıca meslek ve ekonomi kavramlarını da birbirinden ayrı düşünmek mümkün değildir.” şeklinde konuştular.
Uca ve Ülker, bir insanın geçimini sağlamak için yaptığı sürekli işe meslek dendiğini hatırlatarak “İnsanın yaşadığı her yerde meslekler vardır. Hayat devam ettikçe, insanlık ve medeniyet var oldukça meslekler devam edecektir.” şeklinde sözlerine son verdiler.
Okurların beğenisine sunulan ve 554 sayfadan oluşan kitap, Karaman'da geçmişten günümüze icra edilen mesleklerin yanı sıra kentin tarihî dokusu, coğrafyası, tarımı, hayvancılığı, ticareti, sanayisi ve turizmine de ışık tutuyor.
Okunma Sayısı: 90