Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE SINAV KAYGISI EĞİTİMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu tarafından gençlere yönelik ‘Sınav Kaygısı’ konulu eğitim programı düzenlendi. Psikolog Esra Öksüz’ün konuşmacı olarak yer aldığı programa Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, davetliler ve öğrenciler katıldı.

“Kaygı, tehlike tarafından harekete geçirilen biyolojik bir uyarı sistemidir”

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda Psikolog Esra Öksüz genel anlamda bütün insanlarda yaşanan kaygı üzerinde dururken öğrencilerdeki sınav kaygısı hakkında da açıklamalarda bulundu.

Kaygının tehlike tarafından harekete geçirilen biyolojik bir uyarı sistemi olduğunu söyleyen Psikolog Öksüz, “Tehlike altında olduğumuzu hissettiğimizde, başarı ya da performans durumlarında, belirsizliklerde, yeni ya da yabancı durumlarla karşı karşıya kaldığımızda kaygı yaşarız. Duygusal bağlamda ise gerginlik, korku, üzüntü, çaresizlik, yetersizlik durumlarında kaygı düzeyi artar.” dedi.

“Kaygıdan kaçınmak için hayatımızı sınırlandırıyorsak problem büyük demektir”

Kaygıdan kaçınma yolları hakkında bilgilerini paylaşan Esra Öksüz şöyle devam etti: “Eğer kaygıdan kaçınmak için hayatımızı sınırlandırıyorsak yaşadığımız kaygı artık büyük bir problem olmaya başlamıştır. Öncelikle kaygıya sebep olan durumları belirleyin ve kaçınmak yerine onlarla yüzleşin. Cesaretlenin ve rahatlama tekniklerini öğrenin. Olumsuz beklentilerinizi sorgulamaya ve olumlu beklentilerinizi güçlendirmeye çalışın. Her şeyi kontrol etmeye çalışmayın ve sadece şu ana odaklanın. Ya hep ya hiç düşünce tarzından vazgeçin. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın ve beslenmenize, uykunuza dikkat edin. Son olarak günlük fiziksel aktiviteler yapmaya gayret gösterin.”

Psikolog Esra Öksüz, öğrencilere anketler dağıtıp uygulamalı olarak sınav kaygısına dair tespitler yaparken tavsiyelerde de bulundu.

“Sınav kaygısı başarının düşmesine yol açan yoğun bir kaygı türüdür”

Sınav öncesinde öğrenilen bilginin sınav esnasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan sınav kaygısının, başarının düşmesine yol açan yoğun bir kaygı olduğunu ifade eden Esra Öksüz, “Ya başarısız olursam korkusu, kendini başkalarıyla kıyaslama, bilmediğini düşünme, bildiklerinize değil alacağınız nota ve ortalamanıza odaklanma, aileyi hayal kırıklığına uğratma korkusu sınav başarısını düşüren etkenlerdir.” dedi.

“Sınavdan önce kendinizi doldurmaktan sakının”

Esra Öksüz, öğrencilere sınav öncesinde ve sonrasında yapmaları gerekenleri sıralayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sınavdan önce kendinizi doldurmaktan sakının. Tüm dönem size sunulan bilgiyi birleştirmeye ve dersin ana kavramları üzerinde yoğunlaşmaya çalışın. Kendinize soru sorun. İyi çalışabileceğiniz önemli bölümler üzerinde durun. Sınav günü hafif bir kahvaltı yapın ve sınav salonuna biraz erken gidin. Kaygınızı artıran arkadaşlarınızdan uzak durun. Kolay sorudan başlayın. Sınav sonrası kendinizi ödüllendirin. Cevaplarınızı karşılaştırmayın. Hemen bir sonraki sınava çalışmayın.”

“Sınavlara hayatınızın sonuymuş gibi yaklaşmayın”

Psikolog Esra Öksüz’ün konuşmasının ardından sahneye gelen Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin de öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, “Sınavlara hayatınızın sonuymuş gibi yaklaşmayın. Gireceğiniz sınavlar asla bir son değildir. Sınava kadar yapmış olduğunuz çalışmalarınızın karşılığını almak için kendinize güven duyun ve başaracağınıza inanın. Hepinize hayatınızda başarılar diliyorum.” dedi.

Program, plaket takdiminin ardından sona erdi.

       

 

Okunma Sayısı: 188