Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE ‘PROTEİN MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI’ ANLATILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Biyomühendislik Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Protein Mühendisliği Uygulamaları’ konulu konferans düzenlendi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Gökçe’nin konuşmacı olarak yer aldığı konferansa KMÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Metin Sezer, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Proteinler ve Protein Mühendisliği

Prof. Dr. İsa Gökçe, proteinlerin tanımını yaparak başladığı konuşmasında protein mühendisliği, kullanım alanları ve protein üretim sistemleri hakkında detaylı bilgi verdi. Proteinlerin oluşum aşamalarından bahseden Prof. Dr. Gökçe, “Proteinler, amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla oluşmuş polipeptitlerdir. Protein mühendisliği ise genetik ve kimyasal teknikleri kullanarak protein yapısında ve fonksiyonelliğinde değişiklik yapıp; istenen özelliklerle donatılmış yeni proteinin, büyük miktarlarda üretimini sağlayan teknolojidir.” dedi.

“Protein mühendisliği pek çok yerde kullanım alanı buluyor”

Protein mühendisliğinin tarihsel gelişiminden bahseden Prof. Dr. Gökçe konuşmasını şöyle sürdürdü: “1978 yılından bu yana proteinlerin ve enzimlerin substrat-aktif bölge ilişkisini daha özel kılmak, birden çok aktif bölgeyi aynı protein üstünde sunabilmek amacıyla iyileştirmeler yapılıyor. Proteinlerin yapı ve fonksiyonlarını anlamak, proteinlerin yapısal özelliklerini değiştirerek istenilen fizikokimyasal özelliklere sahip, daha dayanıklı, daha verimli çalışan proteinler üretmek protein mühendisliğinin başlıca hedefleri arasında yer alıyor. Ayrıca protein mühendisliği klinik uygulamalarında aşı üretimi, diagnostik kitlerin geliştirilmesi, büyüme faktörleri, insülin gibi hormonların üretimi, yeni ilaçların geliştirilmesi, gibi pek çok yerde kullanım alanı buluyor.”

Protein üretim sistemleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Gökçe konuşmasının son bölümünde çalışma alanları ve devam eden projelerinden bahsederek üretilen proteinlerden örnekler sundu.

Konferans, Prof. Dr. İsa Gökçe’nin kendisine yöneltilen soruları cevaplaması ve plaket takdiminin ardından sona erdi. 

           

Okunma Sayısı: 30