Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen söyleşide Senarist Ayşe Nur Topal öğrencilerle buluştu. Söyleşiye, üniversitenin akademik ve idari personeli ve öğrenciler katıldı.
Söyleşi öncesinde Ayşe Nur Topal’ın Eğitim-Bir-Sen tarafından düzenlenen Kısa Film Yarışmasında Jüri Özel Ödülü alan ‘Tırtılın Yolu’ isimli kısa filminin gösterimi yapıldı.
“İnsanın hayatının değişmesi çok kolay”
Film gösteriminin ardından Topluluk Başkanı Burak Duran’ın moderatörlüğünde Ayşe Nur Topal ile söyleşiye geçildi. Derdi olan insanların derdini anlatma ihtiyacı duyduğunu söyleyen Topal, “Kısa film yapmak, etrafınızda olup biteni, yaşadığınız sıkıntıları veya mutlulukları dile getirmenin bir yoludur. Fark etmeyi bilip, etrafınıza duyarlı olduğunuzda filminizin konusunu oluşturmuş oluyorsunuz.” dedi.
Burak Duran’ın sorularını samimiyetle yanıtlayan Ayşe Nur Topal kısa film yapmaya nasıl karar verdiğinin sorulması üzerine konuşmasına şöyle devam etti: “Çoğu zaman işi yaparken sanatsal boyutunun farkında olamıyorsunuz. Fakat işin bitiminde sanatsal kısımların farkına vardık ve çevremizdeki insanlardan bu yönde güzel geri dönüşler aldık. Bu işte hissiyatın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ben bu cesur kararı filmi çekmeden hemen önce aldım. İnsan hayatının değişmesi bu kadar kolaymış aslında. Doğru vakit geldiğinde dürtüldüğünüzü anlıyorsunuz. Bu yüzden doğru zamanın gelmesini beklemeliyiz. Söyleyecek çok sözüm olmasına rağmen, söyleyecek sözü olmayan insanlar kadar durağan olduğumu gördüm. Söyleyecek hiçbir şeyi olmayan insanların cesareti beni bu yola itti. Ben de toplumsal sorunları kendi bakış açımdan yaşatmaya çalıştım.”
“Ümit olmadan hiçbir iş olmaz”
Ayşe Nur Topal konuşmasının son bölümünde bir işin başarılmasında ümit etmenin çok önemli olduğuna değinerek, öğrencilere “Ümit olmadan hiçbir iş olmaz. Aramızda karamsar insanlar varsa onlara tavsiyem önce karamsarlıktan kurtulmalarıdır. Çabalayın ve işin namusuna, ahlakına uygun davranın. Emeklerinizin karşılığını muhakkak alacaksınız. Benim hayatım inanılmaz başarısızlıklarla dolu bir hayat fakat ben hiçbir zaman yılmadım ve asla vazgeçmedim. İnsan, kendini ve düşüncelerini gerçekleştiremediği zaman bu his giderek büyüyor ve içinizde bir taş halini alıyor. Asla, sadece bir iş sahibi olmaya odaklanmayın. Ben geriye dönüp baktığımda keşke dediğim bir hatıram olmadığını görüyorum ve bu beni mutlu ediyor. Siz de acı çekseniz dahi geriye dönüp baktığınızda keşke diyeceğiniz bir şeyler olmaması için gayret gösterin ve ona göre bir hayat yaşayın.” tavsiyelerinde bulundu.
Söyleşi, Ayşe Nur Topal’ın öğrencilerin sorularını yanıtlaması ve plaket takdiminin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 87