Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Proaktif Yaşam Öğrenci Topluluğu ve Karaman İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Dünya Sağlık Günü etkinlikleri kapsamında ‘Diyabet’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
“Diyabetli hastaların çoğu, hastalıklarının varlığından dahi haberdar değil”
Diyabetin kronik ve yaşam boyu devam eden bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ebru Yurdakul, hastalığın Türkiye’de ve dünyada sıklıkla görüldüğünü belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Günümüzde diyabet, sıklığı ve yarattığı sorunlar nedeniyle tüm dünyada önemi gittikçe artan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşam tarzındaki hızlı değişim ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde diyabet görülme sıklığı hızla artmaktadır. 2013 yılı itibari ile dünyadaki diyabetli birey sayısı 382 milyon iken bu sayının 2035 yılında yüzde 55 oranında artarak 592 milyona ulaşacağı öngörülmektedir. Türkiye’de diyabet sıklığı yüzde 13,7’dir. Bu oran yaklaşık olarak 6,5 milyon kişiye denk geliyor. Diyabetli bireylerin yüzde 45,5’i ise hastalıklarının varlığından haberdar bile değil.”
“Dengeli ve sağlıklı beslenme ile egzersiz diyabet tedavisinde temel faktör”
Diyabetin oluşumu hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Yurdakul, “Diyabet, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişiyor. Sonuç olarak da kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri kullanamıyor ve kan şekeri yükseliyor.” dedi.
Uzm. Dr. Yurdakul, diyabet türlerinden bahsederek, fiziksel aktivitesi az olanların, ailesinde diyabet öyküsü olanların, aşırı kilolu olanların, yüksek tansiyonu olanların, yüksek kolesterolü olanların, dengesiz beslenenlerin ve gebeliğinde diyabet geçirenlerin diyabet riskinin daha fazla olduğunu söyledi.
“Spor yapın, sigara ve fastfood yiyeceklerden uzak durun”
Bir kişinin diyabetli olup olmadığının açlık kan şekeri ölçümü veya şeker yükleme testi yapılarak saptanabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Yurdakul, diyabet tedavisinin temel taşlarının dengeli ve sağlıklı beslenme ile düzenli egzersizden geçtiğini belirterek bunun yanı sıra doktor tarafından öngörülen ilaç veya insülin tedavisine de uymak gerektiğini vurguladı.
Spor yapmanın diyabetten korunma yolunda en büyük adım olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Yurdakul, ”Spor yapamıyorsanız, koşamıyorsanız bile en azından yürüyüş yapın. Fastfood yiyeceklerden uzak durun ve yalnızca diyabet için değil vücut sağlığınız için sigaradan kurtulun.” tavsiyelerinde bulundu.
Konferans, Uzm. Dr. Ebru Yurdakul’un soruları yanıtlaması ve plaket takdiminin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 59