Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İslami İlimler Fakültesi tarafından düzenlenen Hayata Dair Söyleşiler dizisinin dokuzuncusu gerçekleştirildi. Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru’nun konuk olduğu söyleşiye KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Çalış’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide İhsan Duru hayatı ile ilgili bilgileri paylaştı.
“Hesabınız yoksa kitabınız da yoktur”
Karamanlı olduğunu ve çocukluğunun da Karaman’da geçtiğini söyleyen İhsan Duru, küçük kardeşi ile birlikte şirketin ikinci neslini oluşturduklarını ve birlikte bu aile mesleğini sürdürdüklerini belirterek, “Artık üçüncü nesil de işlere dâhil olmaya başladı. Benim ve kardeşimin çocukları yanımızda çalışarak işin içerisine girmiş bulunuyorlar. Şirketimizin gerek Karaman’a gerek ülkemize ve gerekse insanlığa uzun yıllar daha hizmet etmesini temenni ediyoruz.” dedi.
Paylaşmayı bilmenin aile şirketi yönetme konusunda en önemli konulardan birisi olduğunu belirten İhsan Duru, “Aile şirketi yönetirken harcamalara çok dikkat etmek gerekiyor. İşletmeyi ayakta tutan en büyük etken muhasebedir. Hesabınız yoksa kitabınız da yoktur. Ölçmeyi bilmezseniz biçemezsiniz, iyi biçmek için ölçmeyi de iyi bilmeniz gerekiyor. Biz de çocuklarımız da maaş sistemi ile çalışıyoruz. Hak geçirmeden herkes hakkına razı olarak paylaşmayı bilerek daha sağlıklı ve daha güzel bir aile şirketi oluşturmak mümkün oluyor.” şeklinde konuştu.
“Çalışanın isteyerek ve severek çalışması çok önemli”
İşçi-işveren arasındaki memnuniyet hakkında da paylaşımlarda bulunan İhsan Duru konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz şirketimizde şuna dikkat ediyoruz. Çalışanlarımız bizim evladımız gibi olsun ve onlar da burayı sahiplensin, kendi işyerleri gibi görsünler. İşçilerimizin burayı kendilerinin ve hatta çocuklarının da gelecekteki iş yerleri olarak görmeleri hem onlar için hem de bizim için iyi olacaktır. Hepimiz insanız ve elbette ki memnuniyetsizliklerimiz olacaktır fakat bu bizim işimiz ve bu işi yapmak zorundayız. Burada en önemli konu çalışanın isteyerek ve severek bu işi yapmasıdır. İşverenin de onu severek ve isteyerek çalıştırmasıdır. Bunu sağlayabilirsek firma her anlamda daha başarılı olacaktır.”
“Kırk yılda biriktirdiğiniz itibarı on saniyede kaybedersiniz”
Çocukluğundan itibaren babasının yanında yetiştiğini ve ticaretin kurallarını babasından öğrendiğini ifade eden İhsan Duru, babasının kendisine sürekli nasihatlerde bulunduğunu belirterek, “Babamın bana en büyük nasihati ‘oğlum paranı kaybet ama itibarını kaybetme’ olmuştur. Parayı tekrar kazanabilirsin fakat itibarını kaybettiğin zaman asla kazanamazsın. Kırk yılda biriktirdiğiniz itibarı on saniyede kaybedersiniz. Ticaretin en önemli konularından birisi de budur. Sürekli doğru söz konuşup, her şeyi en iyi şekilde yapacaksınız. İnsanlara güven vereceksiniz çünkü yapılan işlerin hepsi insanlar için yapılıyor. Sorumluluklarımızın bilincinde olmalıyız.” dedi.
İslami İlimler Fakültesi ve öğrencileri hakkında da görüşlerini aktaran İhsan Duru, günümüz koşullarının çok zor olduğunu söyleyerek, “Dinimizin doğru anlatılması, Kur’an-ı Kerim’in anlamının insanlara aktarılması konusunda öğrenci kardeşlerimize büyük sorumluluklar düşüyor. Allah hepinizin yolunu açık etsin. Fakültemizin de hem Karaman hem de ülkemiz adına hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
Söyleşi, İhsan Duru'nun soruları cevaplandırması ve plaket takdiminin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 77