Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Karaman Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Hz. Peygamber’in ticari hayata bakış açısı ve kooperatifçilik konularının ele alındığı program düzenlendi. Programa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, il müdürleri ve davetliler katıldı.
“Gelin birlik olalım ve sorunlarımızın üstesinden birlikte gelelim”
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını Karaman Ticaret İl Müdürü Yusuf Arı yaptı. Dünya genelinde yaklaşık seksen İslam ülkesi bulunduğunu fakat bu ülkelerin dünya ticareti üzerinde istenilen düzeyde etkilerinin olmadığını dile getiren Arı, “Peygamber Efendimizin mesleği ticaretti. O dönemde en çok ticaretle uğraşan kavimler de bizdik fakat şimdi bakıyoruz tüm İslam ülkeleri bir Almanya kadar ticaret hacmine sahip. Eğer ticaret, Peygamberimizin mesleği ise ve bizim kültürümüze ait bir konu ise biz neden bu konuda başarılı değiliz, bunu konuşmamız ve tartışmamız gerekiyor. Gelin birlik olalım ve sorunlarımızın üstesinden birlikte gelelim.” dedi.
“Ticaretin ana ilkesi dürüstlük ve doğruluktur”
Karaman İl Müftüsü Nuri Değirmenci ise Peygamber Efendimizin hayatı ve ticarete bakış açısı ile ilgili örnekler sunduğu konuşmasında şunları söyledi: “Ticaretin ana ilkesi dürüstlük ve doğruluktur. Peygamber Efendimiz bu ilkeyi en iyi şekilde gerçekleştirmiştir. Peygamberimiz, peygamber olmadan önce de emin ve güvenilir bir insandı. Peygamberliği sonrasında da bu özeliklerinden asla taviz vermedi. Efendimiz, fıtratın gerektirdiği hususları beyan etmiş ‘insanları aldatan bizden değildir’ ilkesi ile hareket etmiştir. Kendi sistemini bu şekilde dünyaya sunan Efendimiz, bu ilkeyi yaymaya gayret göstermiştir. Allah bizleri de bu şekilde yaşayan ve bu ilkeyi hayatına uygulayan kullardan eylesin.”
“Kooperatifçilikte gönüllülük esastır”
Gümrükve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ekrem Alper Bozkurt ise kooperatifçiliğin tanımını yaparak bakanlığın faaliyetlerinden bahsetti. Kooperatifçiliğin bir şirket türü olduğuna değinen Bozkurt, “Kooperatifçilik bir işi en düşük maliyetle en mükemmel şekilde yapmaya imkan veren sistemdir. Bu sistemde varolan yardımlaşma ve dayanışma dinimizde de mevcut uygulamalar şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu sistemde gönüllülük esastır.” dedi.
“Kooperatifçiliğin toplum yararına yeniden düzenlenmesi gerekiyor”
KTO Karatay Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Okka ise ülkemizin ticaret alanındaki faaliyetleri ve bunların tarihsel gelişiminden söz ederek, İslam ekonomisi ve kooperatifçilik hakkındaki bilgilerini paylaştı. Prof. Dr. Okka, Türkiye’de kırka yakın kooperatif olduğunu söyleyerek, “Her birisi farklı alanlarda faaliyet gösteren bu kooperatiflerin İslami bakımdan toplum yararına hizmet verebilmeleri için her birinin konusuna göre ayırılması, tekrar düzenlenmesi ve finansal kaynaklarının geliştirilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“Efendimiz, tam bir ticaret duayeniydi”
KMÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Güzel ise Peygamber Efendimizin ticari hayata yönelik uygulamalarından bahsederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Efendimiz, tam bir ticaret duayeniydi. Pazar yeri kurması, pazarcılardan vergi almaması O’nun ticareti geliştirmek adına yapmış olduğu bazı uygulamalardır. Üretimde verimi, ortaklıkta kârı ve gönül hoşnutluğunu ön planda tutmuştur. ‘Siz simsar değil, tüccarsınız’ diyerek ticarete farklı bir anlayış getirmiştir. Pazarlıkta yemin etmeyi yasaklamış ve yemin etmenin bereketi götürdüğünü anlatmıştır. Her zaman işleri kolaylaştırmaktan yana olmuş, faizi yasaklamış ve piyasada şeffaflık ilkesini öne çıkarmıştır. Alışverişte ikramı önermiş, ölçü ve tartının eksik yapılmamasına dikkat etmiştir.”
Program, Türk tasavvuf musıkisi dinletisi ile sona erdi.
Okunma Sayısı: 36