Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE VERİMLİLİK PANELİ DÜZENLENDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (PTTO) ile Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) tarafından ‘Hayatımızdaki Verimlilik Kavramına Farklı Bakışlar’ konulu panel düzenlendi. Panele Karaman Valisi Murat Koca, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, davetliler, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Verimlilik Haftası kapsamında düzenlenen ve Karaman Valiliği, Karaman Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, TÜMSİAD ve Karaman Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından desteklenen panelde verimlilik kavramı farklı bakış açıları ile ele alındı.

“2023 hedefleri için verimliliğin arttırılması gerekiyor”

Panelin açılış konuşmasını yapan Karaman Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Osman Kaşıkçı, günümüzde ülke ekonomisinin sürdürülebilirliği açısından en önemli kavramın verimlilik olduğunu vurgulayarak, “Çağımızda açıklanması güç pek çok sorunun temelinde ekonomi yatmaktadır. Çağdaş dünyanın ekonomik sorunlarını çözümleyecek anahtarlardan birisi de verimliliktir. Verimlilik, kalkınmayı hızlandıran, savurganlıktan uzak, kaynakları en iyi şekilde kullanmayı sağlayan, çevreyi ve doğal yapıyı koruyan, çalışanlara en iyi koşulları sağlayan kavramdır.” dedi.

Ali Osman Kaşıkçı, çağımızın bilimsel ve teknolojik bir çağ olduğunu dile getirerek konuşmasını şöyle tamamladı: “Verimlilik ve kalite arasında çok yakın bir ilişki vardır. İnsan gücünün katkısı da verimliliğin artmasında önemli bir etkendir. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için verimliliğin daha da arttırılması ve daha faydalı bir şekilde kullanılması gerekmektedir.”

“Hangi alanda verimlilik ortaya koyacaksak bunun merkezinde insan olmalıdır”

Açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü KMÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım’ın yaptığı panele geçildi.

Panelin ilk konuşmacısı olan KMÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Çalış, verimliliğin önemli bir kavram olmasının yanı sıra ilk olarak akıllarda ekonomik ilişkileri canlandırdığını ifade ederek, “Hangi alanda verimlilik ortaya koyacaksak bunun merkezinde insan olmalıdır. İnsanın kabiliyetlerinin doğru zamanda ve doğru biçimde hayata yansıması gerekir. Verimlilik ancak bu şekilde ortaya çıkar. Aksi takdirde verimlilik zulme dönüşür. Zulüm adalet kavramının karşıtıdır. İnsanın yerli yerinde istihdamından yararlanabilmek için kıymetini bilmek ve layık olduğu değeri kendisine vermek gerekiyor.” dedi.

Prof. Dr. Halit Çalış ülkemizde güzel gelişmeler yaşandığını belirttiği konuşmasının devamında hepimizin çevresinde ve hayatında fakirlerin ve yetimlerin yer aldığını, bu insanların hayata tutunmalarını ve hayatta kalmalarını sağlamakla sorumlu olduğumuzu dile getirerek, “Borç almak da borç vermek de zor bir durumdur. Fakat çevremizdekilerin işlerini kolaylaştırmak adına borç vermeyi de bilmeliyiz. Stokçuluk kısa vadede kazanç sağlar gibi görülür fakat malın bütün bereketini kaçırır. Bana göre stokçuluk ve daha fazla kazanma hırsı verimliliğin en büyük düşmanıdır. İkramda bulunmak, adil ücret dağıtmak gibi her türlü ikram da verimliliği arttıran etmenlerdir.” diye konuştu.

“Artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için israfı azaltmalıyız”

KMÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nevzat Aydın ‘Toprak ve Su Verimliliği’ üzerine gerçekleştirdiği sunumunda tarımın en önemli girdilerinin toprak ve sudan oluştuğunu belirtti. 

Verimli su kullanımı için yapılması gerekenleri de sıralayan Doç. Dr. Nevzat Aydın, bitkilerin ihtiyacı olduğu zaman ihtiyacı kadar su vermek, damla sulama ve modern sulama tekniklerini kullanmak, az su tüketen türler ve çeşitlerin tercih edilmesi ve kırsal üretimin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Nevzat Aydın son olarak “Artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için daha fazla ve daha verimli tarım yapmak zorundayız. Tarım, su kaynakları kullanımı açısından ilk sırada yer alıyor. İsraf edilmemesi durumunda mevcut gıda üretimi 2050 yılı ihtiyacını karşılayacak seviyededir. Tarımın mevcut ayak izini dondurmak, çiftliklerden daha fazla ürün almak, kaynakları daha verimli kullanmak, beslenme tarzlarını değiştirmek ve israfı azaltmak durumundayız.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

“En çok atık üreten ülke ABD, Türkiye listenin sekizinci sırasında”

KMÜ Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın Ruşen ise ‘Atık Malzemelerin Geri Dönüşüm Verimliliği ve Temiz Teknoloji’ konulu sunumunda atıkların çevreye verdiği zarardan ve alınması gereken önlemlerden bahsetti.

Yrd. Doç. Dr. Aydın Ruşen, insanların üretim ve tüketim faaliyetleri sonrasında ortaya çıkan maddelerin atıkları oluşturduğunu söyleyerek, “Kaynağına göre endüstriyel, evsel, tarımsal ve tıbbi diye ayırabileceğimiz bu atıkların düzenli bir şekilde bertaraf edilmesi ve çevresel etkilerinin azaltılması halk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Refah düzeyi ile atık miktarındaki artış tam anlamıyla paralellik göstermemektedir. En çok atık üreten ülkelerin başında ABD gelirken Türkiye bu listede sekizinci sırada yer alıyor. Azaltma ve tekrar kullanma mümkün değilse atık maddeler toplanıp uygun işlemlerle yeni maddelere dönüştürülmeli.” şeklinde konuştu.

“Tüketen değil üreten toplum olmalıyız”

Toprakçılar Makine Sanayi Tic. Ltd. Şti. Gıda ve Endüstri Makineleri İşletme Sahibi Hamza Toprakçı ise sanayi verimliliği ile ilgili tecrübelerini paylaştı.

Toprakçı, elli metrekare dükkân ile başladığı çalışma hayatını şu an 3 bin 500 metrekare işyeri ile sürdürdüğünü belirterek şunları ifade etti: “Çırak olarak başladığım çalışma hayatım boyunca ailemden aldığım terbiyeyle çalmayı değil, insanlara faydalı olabilmeyi öğrendim. Çalıştıkça daha çok çalışmam gerektiğinin, öğrenecek çok fazla şey olduğunun bilincine vardım. Gıda makinelerinin üretimini hızlandırarak insanlara faydalı olmaya çalıştım. Siz de kabiliyetlerinizin farkına varın ve o yönde ilerleyerek kendi alanınızda uzmanlaşın. ”

İnsan ilişkilerini sıcak tutmanın önemine de vurgu yapan Toprakçı, “Çalışırken gerek hocalarımdan gerekse sanayici iş arkadaşlarımdan sürekli destek aldım ve güçlü bir iletişimle işlerin daha kolay ilerlediğini fark ettim. İnsanlar çok çalışır, karşıdaki kişiye tepeden bakmazsa ortaya çok güzel işler çıkar ve ülke ekonomisine de sağlanan katkı artar. Tüketim değil, üretim toplumu olmak için elinizden geleni yapın ve zamanınızı asla boşa harcamayın.” dedi.

Program panelistlere teşekkür belgesi verilmesiyle son buldu.

                       

Okunma Sayısı: 42