Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

ERTUĞRUL ÇALIŞKAN KMÜ’DE ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Topluluğu ile Karaman Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen söyleşide Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan öğrencilerle bir araya geldi. Söyleşiye KMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ve Prof. Dr. Osman Çevik, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Kent Konseyi Başkanı Ali Konukseven, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Erdi Doğay ile KMÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Topluluğu Başkanı Burak Duran, faaliyetleri hakkında bilgi vererek katılımcılara teşekkür ettiler.

“Yaptığımız işi; sorumluluğunu bilerek, hakkını vererek yapmalıyız”

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Fatih İlhan, Erdi Doğay ve Burak Duran’ın yaptığı söyleşiye geçildi. Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan gençlerle bir araya gelmenin kendisini çok mutlu ettiğini belirterek, “Şu an 51 yaşındayım. Bu süre zarfında yaptığımız işi en iyi şekilde yapmanın ve kurduğumuz arkadaşlıklarda, dostluklarda yakaladığımız samimiyetin bugün de devam ediyor olmasından yanayım. Yaptığımız işin sorumluluğunu bilerek, hakkını vererek yapılması gerektiği inancındayım. Bu düşüncelerle bu noktalara geldiğimi düşünüyorum.” dedi.

“Şehirdeki gelişime yön verecek asıl kurum üniversitedir”

Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Karaman’a bugünkü nüfus ve coğrafi koşullarla bakmanın yanlış olduğunu, çeşitli sebeplerle dünyanın birçok yerinde pekçok Karamanlı görülebileceğini vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Karaman’ı hareketli bir merkez olarak görüyorum. Karaman, Evlad-ı Fatihan’ların merkezi, Hz. Mevlana’nın annesini bize emanet ettiği, sevgi ve hoşgörünün mayalandığı, insan sevgisinden ilahi aşka yürünülen bir şehirdir. Bu anlamda bakıldığında şehrimizin değerleri yüksektir fakat bizim bunları en iyi şekilde tanıtmamız gerekiyor. Bu noktada şehirdeki gelişime yön verecek asıl kurumun üniversite olduğunu düşünüyorum. Karaman olarak önemli avantajlara sahip olmanın yanı sıra ekonomik anlamda da 700 milyon dolar ihracatı olan ve yaklaşık 15 binin üzerinde işçi çalıştıran bir kentten bahsediyoruz. Sonuç olarak şehrin bütün dinamiklerinin ortak akılla şehrin tanıtımında ve gelişiminde hedefe doğru yürümesi gerektiğini düşünüyorum.”

“Karaman, hedeflerine doğru koşarak yürüyen bir şehir”

Dünyadaki gelişime bağlı olarak Türkiye’de ve bölgemizde de bir gelişimin söz konusu olduğunu ifade eden Ertuğrul Çalışkan, bu gelişimi durdurmanın mümkün olmayacağını ve gelişime ayak uydurarak hareket etmek gerektiğini vurguladı ve “Şehrin herhangi bir dinamiğinde oluşacak sorun bütün şehri etkiler. Şehir yapılanmalarında kişilere dayalı yapılanmadan sıyrılarak şehrin hedefleri doğrultusunda hareket edilmesi, şehrin kendini yönetmesi, ortak aklın bütün kurumlara yansıması, şehrin bütün renklerinin bu anlayışa katılması, farklı düşüncelerin de seslendirilerek bu düşüncelerin değerlendirilmesi durumunda şehirler gelişir ve ilerler. Karaman’da bu ahengin yakalandığını ve şehrin hedeflerine koşarak ilerlediğini görmekteyiz.” dedi.

“KMÜ’nün kuruluş aşamasında bizzat yer aldım”

Ertuğrul Çalışkan, yerelleşme ile başlayan ve her ile bir üniversite anlayışı ile devam eden süreçte Karaman’da bir üniversite kurulması ve üniversite kimliği kazanması için birçok çalışmada bizzat yer aldığını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Kısa zamanda YÖK’ün istediği şartları yerine getirdik ve üniversitemizi kurduk. Üniversitemizin de Karaman’ın gelişimi için gerekli olan döngünün sağlanması amacıyla sosyal, kültürel ve ekonomik desteği sağlaması gerektiğine inanıyorum. Biz de belediye olarak üniversitemizin düzenlemiş olduğu faaliyetlerde her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz ve bu desteğimizi de her zaman sürdüreceğiz.”

“Şehir kişiye göre şekillenmez”

Karaman’ın tarihinden almış olduğu bir vizyon ve misyonu bulunduğunu söyleyen Ertuğrul Çalışkan, şehirlerin ülke içerisinde bir pozisyonları olması gerektiğini savunarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şehrin hedefleri ile şehirde yaşayan insanların vizyonlarını birleştirmek lazım. Düşünceleri ve fikirleri birleştirerek gelecekte ülkemizin ve Karaman’ın alması gereken pozisyonları elde etmek için bir mücadele ortaya koymalıyız. Küçük şehirde her insan çok kişiye ulaşabilir. Biz de vatandaş odaklı bir belediyecilik anlayışı oluşturmaya çalışıyoruz. Şehir kişiye göre şekillenmez. Şehrin kendi dinamiklerine göre şehre hizmet edenler olur. Ben de şahsım adına şehre hizmet eden bir kişi olmak istiyorum. Yönetmek her şeyi yapmak değildir aksine herkesin yaptığı işi mutlu bir şekilde gerçekleştireceği ortamları sağlamaktır. Ben belediye başkanı olmasaydım ailemden sorumlu olacaktım fakat bugün belediye başkanı olmuşsam ve seçim çalışmalarında çeşitli kişi ve kurumları gezerek destek istemişsem onların da sorumluluğunu almışım demektir. Almış olduğum bu sorumlulukların ve şehrin vebalinin karşılığını en iyi şekilde vermem gerekiyor. Doğal olmayı, samimi olmayı, vatandaşın içinde olmayı seviyorum.”

Ertuğrul Çalışkan söyleşinin son bölümünde arkadaşlığın ve dostluğun çok önemli olduğuna inanan bir insan olduğu söyleyerek öğrencilere “Bizi bugün burada buluşturan Allah, bize vermiş olduğu ömürde bir sorumluluk yüklemiştir. Biz de bu sorumluluğun bilincinde olup bu ömrü en iyi şekilde teslim etmenin gayreti içinde olmalıyız. Yaşam çok hızlı akıyor. Yarın ne olacağımız belli değil. Arkadaşlık ve dostluk çok önemlidir. Herkesi sevmeyebiliriz fakat herkese saygı duymak zorundayız.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Söyleşi öğrencilerin sorularının cevaplanması ve plaket takdimi ile sona erdi.

                     

Okunma Sayısı: 77