Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı tarafından “Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlama (PKD)” eğitimi düzenlendi.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen ve sunumunu Makine Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Abidin Özler’in yaptığı eğitime çok sayıda öğrenci katıldı.
Uzman Özler, eğitimin amacının katılımcılara TSE 60079-10-1 ATEX (Patlayıcı Atmosferler) 137 Yönetmeliği ve 60079:2015 standardı gereği patlamadan koruma dokümanı hazırlamalarını öğretmek olduğunu ifade etti. Özler, “PDK hazırlanmasının amacı, işyerlerinde patlayıcı ortamları tespit ederek çalışanları sağlık ve güvenlik yönünden oluşabilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden korumak için alınması gereken önlemler hakkında bilgi vermektir.” dedi. Eğitimde Özler, patlamadan korunmanın tarihi gelişimi, patlayıcı ortamlar mevzuat bilgisi, nerelere patlamadan korunma dokümanı hazırlanır gibi konular hakkında bilgi verdi.
Patlamadan korunmanın tarihsel gelişiminden bahseden Özler, “Patlamadan korunma ile ilgili ilk çalışmalar maden sektöründe yapıldı ve ilk patlamadan korunma çalışmaları, İngiliz kimyager Sir Davy’nin 1815 yılında Davy emniyet lambasını geliştirmesiyle başladı.” açıklamasında bulundu.
Parlayıcı-yanıcı gaz, sıvı, toz bulunan veya bulunması muhtemel işletmelerde PDK hazırlandığına dikkat çeken Özler, “Lpg dolum ve dağıtım tesisleri, un değirmenleri, trafo imalathaneleri, matbaalar, ilaç üretim endüstrisi, boya ve tiner imalathaneleri, kimyevi tahlil laboratuarları, zeytinyağı ve diğer yağ imalathaneleri gibi birçok işletmede PDK hazırlanır.” dedi.
Gün boyu süren eğitim, öğrencilerin sorularının yanıtlanması ve katılım belgelerinin verilmesinin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 24