Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Pupa Öğrenci Entegrasyon Birimi projesi tamamlandı. KMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenen ve proje yürütücülüğünü Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çevik’in yaptığı proje ile hafif düzey zihinsel engelli öğrencilerin ilgi ve yeteneklerinin keşfedilerek zekâ alanlarının geliştirilmesi hedeflendi.
Proje kapsamında Karaman’daki ilkokul 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıfta öğrenim görmekte olan hafif düzeyde zihinsel engele sahip öğrenciler arasından Karaman Rehberlik Araştırma Merkezinin tavsiyesiyle çalışma grupları oluşturularak yaklaşık iki ay boyunca öğrencilerin ilgi ve yetenekleri araştırıldı. Çalışma süresince öğrenci davranışları gözlemlenerek proje yürütücüsünün, rehberlik servisinin, sınıf öğretmenlerinin ve velilerin görüşleri doğrultusunda öğrencilerin hangi zekâ alanına uygun olduğuna karar verildi.
Projede altı uzman öğretmen ile bir el sanatları ustası görev alarak yirmiyi aşkın hafif düzeyde zihinsel engele sahip gönüllü öğrenciyle çalışmalarını sürdürdüler. Çoklu zeka alanları doğrultusunda kurgulanan Pupa Öğrenci Entegrasyon Birimi projesi; doğa sınıfı, uygulamalı matematik, bilişim, sosyal beceri, görsel sanatlar ve el sanatları sınıfı olmak üzere altı sınıf ve cam bahçeden oluşan bir yapıyla hizmet verdi.
Daha önce Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile başlayan süreç, 2015 yılı nisan ayı ile 2016 yılı haziran ayları arasında gerçekleştirilen faaliyetlerle devam etti. Proje kapsamında fen, matematik, bilişim, hayat bilgisi, görsel sanatlar, sosyal beceri gibi alanlarda proje tabanlı öğrenme yaklaşımı doğrultusunda gerçekleştirilen etkinliklerin öğrencilerde akademik başarıyı anlamlı düzeyde artırdığı ve ilgili alana karşı olumlu yönde tutum geliştirdiği tespit edildi.
“Çalışma, özel eğitim alanında daha önce uygulanmamış özgün bir model”
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çevik, Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokolün ardından başlatılan çalışmaların oldukça faydalı yürütüldüğünü belirterek çalışmanın özel eğitim alanında uygulanmamış bir model olması bakımından alanyazına önemli bir katkısının olduğunu söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Çevik proje hakkında bilgi vererek, “Pupa Öğrenci Entegrasyon Birimi; Çoklu Zekâ Kuramı (ÇZK) ve Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının (PTÖY) birlikte uygulandığı bir bilimsel çalışma oldu. Böylece işbirlikli, sosyal ve aktif öğrenmeyi de içine alan proje tabanlı öğrenme yaklaşımının bu öğrenciler için eğitim ve öğretimde kullanılabilecek bir yöntem olabileceğini görmüş olduk. PTÖY ile elde edilen akademik başarı ve tutumlardaki pozitif ilerleme de çalışmada kullanılan yöntemin doğru olduğunu gösterdi. Bu vesileyle üniversitemiz bünyesinde faaliyete başlayan Pupa Öğrenci Entegrasyon Biriminin kurulmasında emeği geçen ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. İnşallah faaliyetlerimiz bundan sonraki süreçte de yeni çalışma grupları ve yeni projelerle kaldığı yerden devam edecek.” dedi.
Okunma Sayısı: 74