Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin (KMÜ) 1 Eylül 2016 tarihinde gerçekleştirdiği Uluslararası Öğrenci Sınavında başarılı olan 50 yabancı uyruklu öğrenciden 43’ü üniversiteye kaydını yaptırdı.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde öğrenim görmek üzere kayıt yaptıran yabancı öğrencilerin ülkelere göre dağılımı 23 Suriye, 5 Afganistan, 5 Hollanda, 2 Almanya, 2 Türkmenistan, 1 Azerbaycan, 1 Fransa, 1 Irak, 1 Kırgızistan, 1 Makedonya ve 1 Türkiye vatandaşı şeklinde oldu.
2016-2017 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayacak yabancı öğrencilerin program bazında dağılımı ise 5 Elektrik-Elektronik Mühendisliği, 5 Enerji Sistemleri Mühendisliği, 5 Gıda Mühendisliği, 4 Biyomühendislik, 4 İktisat, 4 İşletme, 4 Kamu Yönetimi, 3 Hemşirelik, 2 Diyaliz, 2 Felsefe, 2 Sosyoloji, 1 Türk Dili ve Edebiyatı, 1 Çocuk Gelişimi, 1 İlk ve Acil Yardım şeklinde gerçekleşti.
KMÜ’ye kayıt yaptıran öğrencilerin duyguları
KMÜ'ye kayıt yaptıran öğrencilerden Enerji Sistemleri Mühendisliğini kazanan Suriyeli Muhammed Atık, dört yıldır Türkiye'de yaşadığını ve ailesiyle birlikte Hatay Reyhanlı'da ikamet ettiklerini belirterek "Çocukluktan beri hayalimdi bu alanda okumak. Çok mutluyum. Mezun olduktan sonra da Türkiye’de yaşamak istiyorum.” şeklinde konuştu.
Hemşirelik programını kazanan Afganistanlı Shah Mahmood Shahab, “Ailem Afganistan'da yaşıyor, Özbek Türkü'yüz. Tekirdağ'da üniversite okuyan bir arkadaşımın daveti üzerine buraya geldim. Bir yıldır Türkiye'de yaşıyorum. Türkiye hem bir İslam ülkesi hem de güvenli bir yer.” şeklinde düşüncelerini ifade etti.
Sosyoloji programına kayıt yaptıran Makedonyalı Edis Nezir, altı yıldır babasının işi nedeniyle Karaman’da yaşadıklarını, burada bulunmaktan ve üniversiteyi kazanmaktan son derece memnun olduğunu ifade etti.
Diyaliz programında okuyacak olan Türkmenistanlı Jumagul Döwletowa ise, “Ailem Türkmenistan’da yaşıyor. Sağlık alanında okumayı çok istiyordum. Geçen yıl sınava girdim fakat kazanamamıştım. Bu yıl istediğim bölüme yerleştim. Türkiye’de okuyacağım için çok mutluyum, kendimi evimde gibi hissediyorum.” dedi.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi'ni kazanan ve önceden Hollanda'da ikamet eden Mehmet Yasin Taşkıran da iki yıl önce ailesiyle Karaman'a kesin dönüş yaptıklarını söyleyerek, “Hollanda’da üniversite okumak hem masraflı hem çok zor. Hollanda'da yabancı düşmanlığı olduğu için üzerimizde fazlasıyla baskı oluşturuyorlar. Ayrıca hem çalışıp hem okumak zorunda olduğunuz için sosyal yaşantıya vakit ayıramıyorsunuz. Kendi memleketimde okumak bence bir ayrıcalık." şeklinde konuştu.
Okunma Sayısı: 55