Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

ULUSLARARASI IV. KOP BÖLGESEL KALKINMA SEMPOZYUMU BAŞLADI

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) tarafından düzenlenen Uluslararası IV. KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu başladı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin (KMÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyumun açılış törenine Konya Milletvekili ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Karaman Vali V. Erkan Karahan, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, UNİKOP üniversitelerinin rektörleri, il ve üniversite protokolü, akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.

15 Temmuz Demokrasi Şehitleri’ne ithaf edilen sempozyum, KMÜ 15 Temmuz Konferans Salonunda yine şehitler anısına düzenlenen serginin açılışı ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden açılış programı KMÜ’nün tanıtım filminin gösterimiyle sürdü.  

“Bugün, dün olduğumuzdan daha büyük bir aileyiz”

Törenin açılış konuşmasını yapan Konya Ovası Bölge Kalkınma İdaresi (KOP) Başkanı İhsan Bostancı, UNİKOP’un kamu ve özel sektör temsilcilerini buluşturarak karşılıklı fikir alışverişinde bulunmalarını sağlayan bir kuruluş özelliği taşıdığını belirterek, “Kuruluş amacımız doğrultusunda bölgemizin nitelikli sermayesinin güçlenmesine öncülük etmeye devam ediyoruz. KOP’un sınırlarının gelişimi ile birlikte dört yeni üniversite daha UNİKOP’a üye oldu ve böylece üye sayımız 11’e ulaştı. Bu birlikteliğin hem ülkemiz hem de birliğimiz için yeni açılımlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bugün, dün olduğumuzdan daha büyük bir aileyiz ve sizlerden aldığımız güçle kalkınmamızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Üniversitelerimiz ve öğrencilerimiz olmadan bu kalkınma gerçekleşmez.” dedi.

İhsan Bostancı konuşmasının devamında KOP İdaresinin kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek üniversitelerin üstlendikleri sorumluluklara dikkat çekti. Üniversitelerin eğitim-öğretimin yanı sıra araştırma-geliştirme ve kalkınma merkezi olmaları gerektiğini vurgulayan Bostancı, “UNİKOP, ülkemizin gelişimi ve kalkınması için çabalayan aktörler için önemli bir birliktelik. Aramıza yeni katılan üniversitelerimizle birlikte güzel ve faydalı uygulamalarımızı arttırarak bu uygulamaları Birliğe bundan sonra katılacak olan kurumlara da aktarmayı hedefliyoruz. Ülkemize faydalı olabilmek amacıyla düzenlenen bu sempozyumda geçen zamanın en iyi şekilde değerlendirilmesini ve güzel işlerimize bir vesile olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

“Üniversitelerimiz toplumun refah düzeyine katkı verir kurumlar haline geldi”

UNİKOP Dönem Başkanı ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ise sempozyuma ev sahipliği yapmaktan ve gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından 200’e yakın akademisyeni ağırlamaktan KMÜ ailesi olarak mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Sabri Gökmen, üniversitelerin eğitim-öğretim faaliyetleri ile bilimsel araştırma görevlerinin yanı sıra bulundukları bölgenin gelişmesine öncülük etmeleri gerektiğini vurgulayarak, “Üniversitelerimizin ülkemizdeki ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda insana dair bütün konularda kalkınmaya destek vermek ve sorunlara çözüm üretmek gibi önemli görevleri vardır. Üniversitelerimiz bugün bu görevlerini başarmış ve toplumun refah düzeyine katkı veren kurumlar haline gelmiştir. Bu bağlamda bizler de ülkemize ve insanlarımıza faydalı olmaya talip olan kurumlar ve kişiler olarak yola çıktık ve UNİKOP’u kurmakla kalmayıp bu birlikteliğin bu ülkeye nasıl daha iyi katkı verebileceği çabası içinde olduk. Aramıza katılan yeni üniversitelerimizle birlikte gücümüz daha da arttı. Birlikteliğimizin hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

KMÜ’nün dönem başkanlığı süresince gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sabri Gökmen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ocak ayından bu yana çeşitli birimlerle farklı zamanlarda işbirliği toplantıları gerçekleştirdik. Bütün bu çalışmaları yapmamızın ana nedeni gerek ülkemizdeki gerekse dünyadaki kaynakların sınırlı oluşu ve bu kaynakları etkin bir şekilde kullanmanın işbirliği ve ortak akılla gerçekleştirilebileceği gerçeğidir. Kurumlar arası iletişimin daha etkin kullanıldığı ve diğer kurumlara da örnek teşkil edebilecek olan UNİKOP’u bu amaçlarla kurduk ve faaliyetlerimizi de bu yönde gerçekleştirdik. Peygamber Efendimizin de söylediği gibi ‘insanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır’ düsturu ile bizler bu kutlu medeniyetin evlatları olarak yaşarken ölmeye değil öldükten sonra yaşamaya talip olmalıyız. Sempozyumda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyor, sempozyumun hepimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

“Bu bölgeyi kalkındırıp yeniden gönül havzası haline getirmeliyiz”

Konya Milletvekili ve Kalkınma Bakanlığı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ise KOP Bölgesinin alan olarak Türkiye’nin yüzde 12’sine denk geldiğini belirterek, “KOP İdaresi, kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlarımızın gelir düzeylerini arttıralım düşüncesi ile yola çıktı fakat zamanla sosyal, kültürel ve ekonomik bütün disiplinleri içine alan bir proje haline dönüştü. Bu uzun soluklu kalkınma hareketinin ana teması ise üniversiteler olarak belirlendi. Yeni üniversitelerimiz de bu birlikteliğin omurgalarını oluşturacaklar.” dedi.

Dünya tarihine bakıldığında kalkınmanın İslam coğrafyası ile başladığına ve Osmanlı ile doğudan batıya geçtiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Şimdi bizler kalkınmayı tekrar batıdan doğuya doğru çekiyoruz. Türkiye’nin batısında yaşanan ekonomik kalkınmışlığı da doğu bölgelerimize doğru sürdürmek istiyoruz. Kalkınmanın zincirleme bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.  Ülke olarak yeni kalkınma merkezleri oluşturmalı ve kalkınmaya yeni bakış açıları getirmeliyiz. UNİKOP’un da örneği olduğu bu kalkınma şekli bu tip birliktelikler ve projelerle güçlenecektir. Üniversiteler olarak bölgenin kalkınmasının ana motoru sizlersiniz ve siz hareket etmezseniz bu bölge hareket etmez. Bu bölgeyi nasıl kalkındırabiliriz, nasıl yeniden gönül havzası haline getirebiliriz diye sürekli çalışmalıyız. Bu kapsamda gerçekleştirilen sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ediyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Tören, açılış konuşmalarının ardından düzenlenen plaket takdimi ile sona erdi.

                                   

 

Okunma Sayısı: 48