Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ ENERJİ VE ÖLÇÜM AR-GE LABORATUVARLARI AÇILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Enerji ve Ölçüm Ar-Ge Laboratuvarlarının açılışı gerçekleştirildi. KMÜ Mühendislik Fakültesinde düzenlenen açılış törenine Rektör V. Prof. Dr. Osman Çevik, Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, dekan ve müdürler, üniversite personeli, işadamları, davetliler ve öğrenciler katıldı.

“KMÜ, diğer üniversitelere nazaran daha çok proje başvurusu yaptı“

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını Mevlana Kalkınma Ajansı Kalkınma Uzmanı Mücahit Yasir Kınalı yaptı. Kınalı, ajansın çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Yenilenebilir enerji ile ilgili projelere yatırım yapılması konusunda Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile ortaklaşa çalışma yaptık. Ajansımız kurulduğu günden bu yana pek çok kalkınma projesi uyguladı. Konya’da 441, Karaman’da ise 139 proje gerçekleştirildi. KMÜ, diğer üniversitelere nazaran daha çok proje ile kurumumuza başvuru yaptı.” dedi.

“Enerji yoğunluğunu 2023 yılına kadar yüzde 20 azaltmayı hedefliyoruz“

Kınalı’nın ardından konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Uzmanlarından Burhan Güldibi ise enerji verimliliği faaliyetleri ve teşvikler hakkında sunum yaptı.

Türkiye’nin genel enerji durumu hakkında bilgiler veren Burhan Güldibi, ülke olarak enerji sektöründe dışa bağımlılığımızın yüzde 74,9 olduğunu söyleyerek, “Sanayi, bina, hizmet, ulaştırma ve enerji sektörlerinde yapılacak iyileştirmelerle Türkiye’nin enerji yoğunluğunu 2023 yılına kadar yüzde 20 azaltmayı hedefliyoruz. 2018 yılına kadar ise kamu binalarındaki enerji tüketiminin yüzde 10 daha azaltılmasını hedefliyoruz. Vizyonumuz kişi başına enerji tüketimi yüksek, enerji yoğunluğu düşük ülkeler arasında yer almak.” şeklinde konuştu.

“Amacımız sanayicilerimizin enerji faturasını en az yüzde 30 azaltmak”

KMÜ Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selmin Ener Rüşen ise ülkemiz genelinde enerji ihtiyacının günden güne arttığını dile getirerek Karaman ölçeğinde değerlendirmelerde bulundu. Yrd. Doç. Dr. Rüşen, “Karaman’da enerjinin en yoğun kullanıldığı alan sanayi sektörü olarak öne çıkıyor. Yaptığımız çalışmalardaki amacımız sanayicilerimizin enerji faturasını en az yüzde 30 azaltmak. Tasarruf edebileceğimiz enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan üreteceğimiz enerjiden daha fazla. Bu yüzden hepimiz enerji tüketimi konusunda bilinçli olmak durumundayız.” dedi.

Enerji ve Ölçüm Ar-Ge Laboratuvarı hakkında bilgiler paylaşan Yrd. Doç. Dr. Rüşen, laboratuvar ile bölge sanayisinde yapılan enerji verimliliği ölçümlerinin üniversite işbirliğinde gerçekleşmesinin amaçlandığını belirterek, “Bundan sonraki dönemde öncelikle üniversitemizin enerji etüt projesini tamamlamak, sanayinin ihtiyaçlarına yönelik ölçümleri üniversite bünyesinde yapmak, kurum ve kuruluşlara enerji verimliliği konulu eğitimler vermek, akademik çalışmalarda bulunmak ve üniversite bünyesinde akademik enerji merkezi oluşturmak gibi hedeflerimiz var.” diye konuştu.

Açılış konuşmaları ve teşekkür belgelerinin takdiminin ardından Enerji ve Ölçüm Ar-Ge Laboratuvarlarının açılışı yapıldı. Laboratuvarların gezilmesi, makine ve teçhizatların ziyaretçilere tanıtılması ile tören sona erdi.

                   

Okunma Sayısı: 65