Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE KARAMAN ENGELLİLER SPOR ŞÖLENİNİN YEDİNCİSİ DÜZENLENDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (KMÜ BESYO) tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle 7. Karaman Engelliler Spor Şöleni düzenlendi.

KMÜ BESYO Kapalı Spor Salonunda düzenlenen şölene Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen, Vali Yardımcısı Erkan Karahan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, il ve üniversite protokolü, davetliler, engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.

“Engelliler için bir şey yapmak önemlidir fakat daha önemlisi engellilerle bir şeyler yapmaktır”

Şölen, saygı duruşu ve engelli Ahmet Çapıtçı’nın İstiklal Marşını okumasının ardından KMÜ İslami İlimler Fakültesi öğrencisi görme engelli Hafız Kayra Aydemir’in Kuran’ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Açılış konuşmalarında ilk olarak söz alan Türkiye Sakatlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ercan Çalışkan “Engelliler için bir şeyler yapmak önemlidir fakat daha önemli olan ise engellilerle bir şeyler yapmaktır." dedi. Çalışkan, engellilerin sosyalleşmeleri, toplumla iç içe yaşamaları ve kaynaşmaları için her yıl düzenli olarak organizasyon yapıldığını belirterek Engelsiz Üniversite kapsamında bu faaliyetleri düzenleyen KMÜ ailesine teşekkür etti.

Çalışkan, konuşmasının devamında engelliye bakış açısının gün geçtikçe değiştiğine vurgu yaparak, “Daha düne kadar engelliler aileleri tarafından saklandığı, yok sayıldıkları bir toplumda yaşarken gelişen dünya engelli vatandaşlarımıza bakış açısını değiştirdi. Aslında mücadele ederek bunu engelliler başardı. Bugün artık hepimiz ne yapmamız gerektiğini, nasıl davranmamız gerektiğini biliyoruz. Engeller aşılmak için vardır. Önemli olan onları anlamaya çalışmak, destek olmak ve üzerimize düşeni yapmaktır. Ülkemizde engelli vatandaşlarımız için eğitim kurumlarının ve spor alanlarının arttığı, onların da eşit vatandaşlık haklarına sahip olabilecekleri bir dünya diliyorum.” şeklinde sözlerini noktaladı. 

“Peygamber Efendimiz asırlar öncesinde bizlere mesaj vermiştir”

KMÜ Engelsiz Üniversite Birimi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Başkonak ise “Kuran’ı Kerim tilavetinde öğrencimiz Abese Süresi 1’inci ve 12’inci ayeti bizlere okudu. Bu ayetlerde anlatıldığı üzere Peygamber Efendimiz Mekke’nin ileri gelen müşriklerine dini tebliğ ederken görme engelli sahabe Abdullah bin Ümmi Mektum kendisinin yanına gelir. Peygamberimiz konunun heyecanıyla onunla ilgilenemez ve bunun üzerine Allahu Teâlâ, Resulünü uyarır. Peygamber Efendimiz bu olay üzerine Abdullah bin Ümmi Mektum’u kabiliyet ve yeteneğinden dolayı kendisinin yerine on üç kez vekil bırakır. Peygamber Efendimiz aslında bundan on dört, on beş asır öncesinde hepimize bir mesaj vermiştir. Engelli vatandaşlarımızın hayatın her alanında; sosyal, kültürel, ekonomik ve sportif faaliyetlerin içerisinde bulunması kaçınılmaz bir gerçektir. Peygamber Efendimizden bu yana Abese ruhu göz ardı edilmiştir. Bundan sonraki süreçte Karaman il genelinde ve özellikle KMÜ'de olmak üzere farklı engel gruplarındaki öğrencilerimiz ve aileleri için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz.” dedi. 

“Hayat sahnesinde rol alan oyuncuların her birinin rolü diğerinden farklıdır”

BESYO Müdürü Prof. Dr. Fevzi Kılıçel de, “Hayat sahnesinde rol alan oyuncuların her birinin rolü diğerinden farklıdır. Her şahıs kendi rolünü tamamladıktan sonra hayat sahnesinden çekilmektedir. Buradaki rolü ne kadar ağır ise mükâfatı da o kadar fazla olacaktır. Bir Hadis-i Şerif’te ‘En ziyade musibet ve meşakkate maruz kalanlar insanların en iyisi, en kâmilleridir’ denmiştir. Engelli kardeşlerimiz de bu nurani kafileye katılmak isterlerse hayat sahnesindeki rolü iyi oynamalı ve sabır içinde şükretmelidirler. Bizler de bu rolü en iyi şekilde oynayabilmeniz için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

“Bütün engelliler milletin ayrılmaz bir parçasıdır”

Bütün engellilerin aziz ve necip milletin ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen de “Senede bir gün engelli kardeşlerimizi anmaktan vazgeçip şartları onların hayatlarını idame ettirecekleri şekilde düzeltmemiz gerekiyor. Onların özelliklerine ve niteliklerine uygun iş imkânları oluşturarak üretken ve verimli hale gelmelerini sağlamalıyız. Bu, devletin, tüm kurumların ve bireyler olarak hepimizin borcudur. Bu konuda elbette ki çok fazla atılım gerçekleştirildi ancak yapılacak pekçok şey var.” dedi.

“Sevgi ve ilginin aşamayacağı engel yoktur”

Rektör Gökmen en büyük engelin içimizde olduğunu belirterek şunları söyledi; “Zihnimizdeki engelleri aşarsak bütün engelleri aşmış oluruz. Bu engelleri aşmanın en büyük yolu sevgi ve ilgidir. Sevgi ve ilginin aşamayacağı engel yoktur. Türkiye’de engelli vatandaşların çok azı eğitim ve öğretim imkânlarından yararlanabiliyor. Üniversite ve eğitim kurumları son yıllarda bu konuda atılımlar gerçekleştiriyor fakat daha yapılması gerekenler var. Ailelere ve bize düşen görevler var. Bu görevlerin en kısa zaman içerinde gerçekleşmesi en büyük temennim. Bu organizasyonda emeği geçen herkese ve katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yılların, her türlü engelin azaldığı, mutlulukların arttığı yıllar olmasını diliyorum.”

“İlgi ve alaka sadece o günle sınırlandırılmamalıdır”

Şölende son olarak söz alan Vali Yardımcısı Erkan Karahan ise "Bu tarz etkinlikler, günlük hayatın telaşı içerisinde bazen unutmasak da ötelediğimiz konuların birlikte daha yakından altını çizmemizi sağlıyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü de bu amaca hizmet ediyor. 1992 yılından bu tarafa Birleşmiş Milletlerin almış olduğu kararla tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. KMÜ ailesi de yedincisini düzenlediği bu etkinlikle bizleri bir araya getirdi. Çağımızda sosyal devlet anlayışı hızla çeşitli gelişmeler kaydediyor. Tüm kurumlar engellilerin sosyal hayata adaptasyonu için fizibilite çalışmalarına devam ediyor. Her sene kutlanan bu önemli günün engellilerin sosyal hayata adaptasyon hızını artırmasını diliyorum.” dedi.

Şölen, engelli Ayşe Erkaraman’ın annesinin yazdığı şiiri, engelli Işıl Kaya’nın da  Cahit Sıtkı Tarancı’nın ’Memleket İsterim’ şiirini ve BESYO öğrencisi Yasin Tuncer’in ise Ersal Özkan’ın ‘Yeryüzü Melekleri’ şiirini okumasıyla devam etti. Şölende engelli öğrencilerle birlikte sportif faaliyetler ve halk oyunları gerçekleştirilirken çeşitli yarışmalar düzenlendi. Şölen katılımcılara teşekkür belgeleri ve madalyaların takdiminin ardından balon gösterisiyle sona erdi.

                                                    

 

 

 

Okunma Sayısı: 65