Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Aşhane Kardeşlik Seferberliği Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen söyleşide Yrd. Doç. Dr. Mahmut Karaman öğrencilerle buluştu. Söyleşiye üniversite personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“Kazanma hırsı ile mutluluk elde edilmez”
Aşhane ve Kardeşlik Seferberliği projeleri hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Mahmut Karaman, ülkemizde yaşanan temel sorunun yoksulluk ve yoksullara yardım etmek olmadığını belirterek, “Esas sorunumuz kaynak eksikliği değil, kaynakların adil olarak dağıtılmaması sorunudur. En azından bizler kendimizden kaynaklanan sorunları çözebilirsek toplumdaki genel sorunun çözümüne de yardımımız dokunacaktır. Toplumumuzda varlıklı kesim diye nitelenen insanlar manevi bir yoksulluk içindeler. Bahsi geçen kesim bütün ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine rağmen mutsuz ve yalnızdır. İnsanların kazanma hırsı ile mutluluğu elde edemeyeceklerini anlamaları gerekiyor.” dedi.
“Toplumdaki kopuşlara öncelikle ailemizi kazanarak dur demeliyiz”
Toplumumuzda kültürel anlamda bir çözülme yaşandığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Karaman, “Yaşanan bu çözülmeye bağlı olarak aile bağlarımızda da gözle görülür çözülmeler dikkat çekiyor. Ülkemizde artık Türk-İslam aile kültürü yaşanmıyor. Toplumdaki uzaklaşma ve kopmalar bu şekilde artmaya devam ederse ülkemizi zor günler bekliyor. Acilen bu kopuşların farkına vararak bu kötü gidişattan kurtulmalıyız. Buna, önce kendimizden ve ailemizden başlamalıyız. Yapmamız gereken şey yaptığımız iyiliği anlatmak değil, iyiliği uygulamalı olarak göstermek ve eşimizi, evlatlarımızı yanımıza alarak onların yanında bu iyilikleri gerçekleştirmek. En iyi öğrenme şekli budur. Bu şekilde ailemizden başladığımız iyilik hareketi topluma yayılacak ve toplumdaki kopukluklar düzeltilmeye çalışılacaktır.” şeklinde konuştu.
“İyilik yapmak için başınızda birisinin olmasına gerek yok”
İyilik yapmak için kimsenin desteğine ihtiyacımız olmadığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Karaman, şunları söyledi: “İyilik yapmak için bir başkana, bir şeyhe, bir müdüre veya amire gerek yok. İyiliklerinizi kendiniz yapın ve kesinlikle iyiliğinizi başka birisinin yapması için devretmeyin. Para vererek benim yerime iyilik yap derseniz bu iyilikte mana kalmaz. Kendiniz görerek, hissederek iyilik yaparsanız bunun hazzına varırsınız. Bizim hareketimizin temeli de buna dayanıyor. İyiliğin başkası aracılığıyla değil, kişi eliyle yapılması ve bunun topluma yayılmasını istiyoruz. Boş vakitlerinizi güzel değerlendirin ve iyilik için harcayın. Kesinlikle parti, ırk, dil, mezhep ayrımı yapmayın ve yapanları da aranızda barındırmayın.”
Söyleşi, Yrd. Doç. Dr. Mahmut Karaman’ın, öğrencilerin sorularını cevaplandırması ve onurluk takdimi ile sona erdi.
Okunma Sayısı: 22