Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi ile Kültür Ahlak ve Medeniyet Öğrenci Topluluğu tarafından ‘İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’ konulu panel düzenlendi.
Panel öncesinde konuşma yapan Topluluk Başkanı Mehmet Furkan Çörten, İstiklal Marşı’nın kabulünün yıldönümü olması ve Mehmet Akif Ersoy’u anmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirterek, “Mehmet Akif, bizlere hiçbir zalimin zulmüne seyirci kalmamamızı, boyun eğmememizi öğüt vermiştir ve eserlerinde bunu özellikle belirtmiştir. Bizler de zalimin zulmüne boyun eğmeyerek daha çok çalışıp sabrederek başarıya ulaşacağız.” dedi.
“Mehmet Akif; hak, hakikat ve hikmet şairiydi”
Açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Turan Karataş’ın yaptığı panele geçildi. Panelde ilk konuşmacı olarak söz alan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Andı, toplulukları topluluk yapan, kalabalıkları ise millet yapan bazı değerler olduğunu ifade ederek, “Mehmet Akif Ersoy da bizim toplumumuzun belli başlı değerlerinden birisidir. Toplumsal değer olan şahsiyetler zorlama ile değil, toplumun kendiliğinden kabullendiği bireylerdir.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Andı, Mehmet Akif Ersoy’un tanıdıkça sevilecek bir şahsiyet olduğundan söz ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mehmet Akif, zaman içerisinde farklı çevreler tarafından sürekli olarak ötelenmiştir fakat o buna rağmen bu millet tarafından sahiplenilmiştir. Çağa tanıklık eden bir şair olmasının yanı sıra mazlumların ve mağdurların şairi olmuştur. Akif, dil bilginiydi; Arapça, Farsça ve Fransızcayı iyi bilirdi. Veteriner olmasından dolayı pozitif bilimlere ilgili, gazeteci, neyzen, siyasetçi ve farklı spor dallarında hatırlanabilir bir şahsiyetti. Sözün özü Mehmet Akif, hak, hakikat ve hikmet şairiydi.”
“Akif, yaşadığı gibi yazmış, yazdığı gibi yaşamış bir şairdir”
Panelin ikinci konuşmacısı olan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk ise Mehmet Akif Ersoy’un yaşadığı dönemde sözünü ettiği ve ömrünü harcadığı meselelerin halen ülkemizin gündemini meşgul ettiğini dile getirerek Ersoy’un kişiliği, yaşantısı ve hayata bakış açısı hakkında anlatımlarda bulundu.
Prof. Dr. Çoruk, Mehmet Akif Ersoy’un içimizden çıkmış bir şair olmasından ötürü toplum olarak çok sevdiğimiz bir kişi olduğunu söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Mehmet Akif, bizi bizim dilimizle anlatan bir şair olmakla birlikte yaşadığı gibi yazıp, yazdığı gibi yaşamıştır. Fildişi kulelere kapanıp sanat için sanat düşüncesi ile hareket etmiş bir şairimiz değildir. Ne kadar eleştirilirse eleştirilsin halk ona sahip çıkmıştır. Ülke dışına çıkmak zorunda kalmış fakat hiçbir zaman devleti ve milletine karşı oluşumlarda bulunmamıştır.”
Panel, dinleyenlerin sorularının cevaplandırılması ve hediye takdiminin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 20