Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE ÖĞRENCİLERE NAMAZIN RUHU ANLATILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İlim ve Medeniyet Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Namazla Diriliş’ konulu konferans düzenlendi.

“Hiçbir şey namazla bitmez, her şey namazla başlar”

Namaz Gönüllüleri Platformu Başkanı Abdullah Yıldız’ın verdiği konferans Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Konferansın açılış konuşmasını yapan İlim ve Medeniyet Öğrenci Topluluğu Başkanı Muhammet Fatih Topal sözlerine Cengiz Numanoğlu’nun ‘Nasıl Olur da Sana Secde Etmez Bir İnsan’ şiiriyle başladı. Topal, namazın hayatımızdaki yeri ve öneminden bahsederek şunları söyledi: “Namaz müslümanlara farz kılınan ilk ibadettir ve müslümanları diğer ibadetlere hazırlamıştır. Namaz; müminin miracı, Yaratıcısı ile randevusu, Allah ile sohbet, İslam’ın olmazsa olmazıdır. Aynı zamanda kalbi günahlardan, pisliklerden temizler ve gönüle gayb kapısını açar. Hiçbir şey namazla bitmez, her şey namazla başlar.” 

“Namaz, vakti kuşanmanın en iyi yoludur”

Konferansını vermek üzere sahneye gelen Abdullah Yıldız, “Müslüman, vaktin farkında olan insandır. Namaz da vakitli bir ibadettir. Kişinin ruhen, manen, kalben acıkma halidir. Vakti kuşanmanın en iyi yolu namazdan geçiyor. Namaz dışında kalan hac, zekât, oruç gibi ibadetler senede bir defa insanların şartları ve durumu müsait olduğu zaman gerçekleştiriliyor. Fakat namaz her gün, günde beş defa kılınıyor.” şeklinde konuştu.

Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Hayat iki namaz arasında geçen zamandır. Hayatımız namaza endeksli olmalıdır. Dünya, insanı çok çabuk kuşatıyor ve kirletiyor. Namaz ise insanı günde beş vakit kötülüklerden alıkoyuyor. Nefis ve şeytanla günde beş defa savaş veriyoruz. Namaz özgürlüktür. Sela da özgürlüğe çağırmaktır. Ezan ise namazın manifestosudur. Namaz müslümanın kurtuluşu, felahı ve aynı zamanda huzurudur.”

Yıldız, artık namazın şeklen kılındığını belirterek “Namazın özü ve ruhu bir türlü öğrenilemedi. Namaz sadece şeklen kitaplardan öğrendiğimiz kadarıyla kılınıyor. Namaza âşık olmayınca bütünleşemiyoruz. Namaz yemek yeme gibi alışkanlık düzeyinde kalıyor. Gençlerimize namazın özünü ve ruhunu anlatmadan sadece kalk namaz kıl diyerek onları dinden uzaklaştırabiliriz.” dedi.

Yıldız, “Namaz kılarken kalplerinizi Allaha yöneltin, miracı yaşayın ve son namazını kılarmış gibi huşu içinde dünyaya veda ederek kılın. Namazla tam anlamıyla buluşursak eğer gençlerimiz dirilecektir. Hepinizin Allah yar ve yardımcısı olsun.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Konferans, plaket takdimi ile sona erdi.   

           

Okunma Sayısı: 75