Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE KUT’ÜL AMÂRE ZAFERİ ANILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kültür Ahlak ve Medeniyet Topluluğu tarafından ‘Kût'ül-Amâre Zaferi’ konulu konferans düzenlendi. Öğrencilerin ilgiyle takip ettiği konferansa konuşmacı olarak katılan Karaman Gençlik Merkezi Müdürü Şaabettin Gezen, Kût'ül-Amâre Zaferinin tarihimizdeki yeri ve öneminden bahsetti.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Kültür Ahlak ve Medeniyet Topluluğu Başkanı Mehmet Furgan Çörten, “Zaferinin 101’inci yılında hepimizin kut bayramı mübarek olsun. Unutturulan bir zaferimizi yeniden şahlandırmak için bu etkinliği düzenledik. Unutmadik unutmayacağız. Zalimin zulmüne boyun eğmeden çalışarak ve sabrederek zalimi yenip zulmünü hüsrana uğratacağız.” dedi. 

Konferansını vermek üzere sahneye gelen Şaabettin Gezen ise “Kût'ül-Amâre, Türk tarihinin sayısız savaşlarından birisidir. Kût'ül-Amâre, Çanakkale, Sarıkamış Harekatı, İnönü Savaşları gibi bizler için canlarını vermiş olan insanların mücadelelerini unutmamalıyız. Kût'ül-Amâre, 1915 yılında Osmanlı Devleti ile İngilizler arasında gerçekleşen bir savaştır. Ayrıca Amare şehrinin kuzeyinde, Kut kalesinin bulunduğu yarımadadaki kuşatmadır. İki şehir de Basra Körfezinin kuzeyindedir.” şeklinde konuştu.

Gezen, savaşın sonuçlarına değinerek şunları söyledi: ”Kût'ül-Amâre kuşatması sonucunda İngilizler ağır bir yenilgi aldılar. İngiliz tarihçisi James Morris, Kut'un kaybını 'Britanya (İngiltere) askerinin tarihindeki en aşağılık şartlı teslimi' olarak tanımlamıştır. Bu yenilgi İngiliz basınında ve kamuoyunda çok büyük bir infial uyandırdı. Bu çarpışmaların askeri tarih açısından bir başka önemi de bilinen ilk havadan ikmal denemesini, İngiliz ordusunun Kut'taki birliklerinin deniz uçakları ile bu kuşatma sırasında gerçekleştirmiş olmalarıdır. Ancak bu çaba yeterli olmamış ve sonucu değiştirmemiştir. 29 Nisan 1916 yılında İngiliz birlikleri teslim alınmıştır.”

Gezen, sözlerine “Kût'ül-Amâre mücadelesini vatan sevgisi, iman gücü ve inancımızla kazandık. Türk milleti olarak bizi bu hayatta üstün yapan şey maneviyatımızdır. 1946 yılına kadar kutlanan ve daha sonra unutturulan bu zaferi tekrar hatırlatan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” diyerek son verdi.

Konferans, çiçek ve plaket takdiminin ardından tablet çekilişi ile sona erdi. 

               

Okunma Sayısı: 28