Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) İslami İlimler Fakültesi öğrencileri tarafından bir dizi panel düzenlendi.
Mayıs ayı boyunca sürecek olan panellerin ilki “Ahlak ve Din İlişkisi” başlığı altında gerçekleşti. Panelin moderatörlüğünü yapan Arş. Gör. Ahmet Faruk Silifke konuşmasında, "Din ve ahlak ilişkisi, felsefi bağlamda pek çok sorunsalı barındıran disiplinlere kapı aralamaktadır. Her şeyden önce kavram düzeyinde din ve ahlak ne tür bir ilişki içindedir, ikisi arasında ne tür bir gerektirme ilişkisinden söz edilebilir ya da böyle bir gerektirme ilişkisinden söz etmek mümkün müdür panelimizde bu sorulara açıklık getirmeye çalışacağız." diyerek panelin açılışını yaptı.
Ardından İslami İlimler Fakültesi öğrencilerinden oluşan panelistler Ahmet Güneş, Rumeysa Aytekin, Sinan Ay ve Emine Mutlu söz alarak ahlak ve din ilişkisi üst başlığı altındaki konuları; felsefi ve dini yaklaşımları harmanlayan bir bakış açısı ile ele aldılar.
Öğrencilerin ilgiyle takip ettiği panellerin ikincisinde ise "Psiko-Sosyal Açıdan İbadetler" konusu ele alındı. Panel moderatörü Arş. Gör. Mustafa Özdemir, “Psiko-sosyal açıdan ibadetleri ele almadan önce, bir şeyin altını çizmekte fayda var. Elbette ki ibadetlerin bireye ve içinde yaşadığı topluma kattığı birçok değer ve fayda vardır. Ancak hangi ibadet olursa olsun, bütün ibadetler öncelikle Allah’ın emri olduğu için yapılır. İbadetleri sadece psiko-sosyal faydalarından dolayı yapıyor olmak, indirgemeci bir yaklaşıma girer ki bu şekilde bir yaklaşım, uzun vadede ibadetleri özünden ve ruhundan koparabilir.” açıklamasında bulundu.
Psiko-sosyal açıdan ibadetler konusunda panelistler Fatma Atalay, Meryem Soylu, Saliha Sergin ve Aydın Nazmi Adem; namaz, hac, zekat gibi ibadetlerin insana ve topluma kattığı değerleri katılımcılarla paylaştılar.
Okunma Sayısı: 109