Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Münazara Öğrenci Topluluğu tarafından ‘İnsan‘ konulu konferans düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İnam konferansını vermek üzere sahneye geldi.
Prof. Dr. Ahmet İnam, dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu havayı yorumlamaya çalışarak insan olduğumuzu nasıl unuttuğumuzu şu sözlerle dile getirdi: “İnsan bu dünyada koşturan bir varlık. İnsanoğluna ömürlük diliminde 'kimsin' sorusunu sorsanız insan olduğunu hatırladığı zamanlar ne kadardır kim bilir? Biz insanlar insan olduğumuzu unutuyoruz.”
“Yıllarca yaşasanız da hayatınız kısa olabilir”
Prof Dr. İnam, gezegen içerisinde yaşam ve hayat kavramlarının birbirinden farklı olduğuna değinerek "Eğer ki değerler sahibiysek hayatımız var, değilsek biyolojik olarak sadece yaşam sahibiyiz. Yaşamdan hayata nasıl geçilir, insanın önemi burada ortaya çıkıyor. İnsan sadece yaşamı olan bir canlı olamaz. Tabiattan gelen özelliklerinin yanında kendine kattığı özellikler var ise bu hayattır. Bazı insanların yıllarca geçen yaşamında belki de hayatı çok kısadır. Yaşam hayatı belirliyor. Yaşamın sizi sağlık ve sosyopsikolojik sorunlar, maddi imkânsızlıklar gibi pek çok sebep yüzünden etkilememesi gerekir ki hayatınızı gümbür gümbür yaşama imkânı bulabilin. Dönüştürebildiğimiz, üretebildiğimiz, paylaşabildiğimiz, sevdiğimiz, düşünebildiğimiz, anlatabildiğimiz sürece yaşamımızı hayata çevirebiliriz.” dedi.
“İnsan olma dersle öğrenilmez”
Üniversitelerin yaşamı hayata dönüştüren kurumlar olması gerektiğini ifade eden Prof Dr. İnam, “Üniversite imkânlar bahçesi olmalıdır, gençlerin potansiyeline bakılmalı. Üniversite öğrencileri sadece sınıf geçme, diploma alma ve mezun olunca iş bulabilir miyim, ne kadar maaş alırım kaygılarıyla okuyorlarsa, bunu üzerlerinden atamıyorlarsa hep yaşamda kalmak istiyorlar demektir. İnsan olma dersle öğrenilmez; yaşadığımız dünyaya, birbirimize karşı tavrımızla öğrenilir. Kendimize dönüp ben nasıl bir insanım, insan olmak ne demektir sorularına cevap aradığımız zaman insan olma yolunun kapısını açıp yolculuğa başlamışız demektir.” şeklinde konuştu.
“Her insan bir dünyadır”
Prof Dr. İnam, gençlerin konuları farklı ele almalarına ve farklı görüş bildirmelerine fırsat vererek onları hayata hazırlayabileceğimizi belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Her insan bir dünyadır. İnsanın içi dar değil, geniş olmalıdır. Kendini sorgulayan, farklı olana yönelen, tehlikeye açık, ufacık yaşam tehlikesinde yıkılmayan geniş insanlar olmalıyız. Dünyanın genişliği kalbinizin, ruhunuzun, canınızın genişliğiyle alakalıdır. Sunulan bunca genişliğe karşı dar olmayın.”
“Öncelikli işimiz ‘insan’ olmak”
Prof Dr. İnam, “İnsan olmak, 'imkânlar varlığıyım, bu imkânlarla kendimi nasıl inşa edebilirim' inancıyla olur. Sizin gücünüze, seçimlerinize, tercihinize, zekânıza göre kendinizi inşa edebileceğiniz alanlar var. Kendi hayatınızı tanzim edebilirsiniz. Kendinize 'insan olmak için neler yapabilirim' sorusunu sorun. Olabileceğinizi olmamak korkaklık, tembellik, uyuşukluktan kaynaklanır." dedi. İnam, "Yapacak çok işimiz var, ama öncelikli işimiz insan olmak.” diyerek sözlerini tamamladı.
Konferans, soruların cevaplandırılmasının ardından plaket takdimiyle sona erdi.
Okunma Sayısı: 24