Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Arkeoloji Öğrenci Topluluğu tarafından Zengibar Kalesi (Isaura) konulu konferans düzenlendi.
Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Doğanay’ın sunumunu yaptığı konferansta kalenin tarihi ve kalede yapılan arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Konya’nın Bozkır ilçesine yakın bir mesafede bulunan Zengibar Kalesi ile ilgili yedi yıllık bir çalışma sonucunda pek çok bilgiye ulaştıklarını söyleyen Doç. Dr. Doğanay, kale içerisindeki yerleşim merkezi ile kalenin çevresindeki fiziki ve coğrafi özellikleri geniş bir fotoğraf arşivi ile öğrencilere aktardı.
Kaleye ait ilk fotoğrafın 1837 yılında çekildiğini hatırlatan ve bu fotoğrafı öğrencilerle paylaşan Doç. Dr. Doğanay, daha sonra kalenin eski ve yeni fotoğraflarını karşılaştırmalı olarak sunarak kaleye ait zafer takı, surlar, kapılar ve teknik detayların yanı sıra bölgedeki kiliselerle ilgili de bilgi verdi.
“Tarihi eserlerimize verilen zarar ve ilgisizlik bizi üzüyor”
Arkeolojik kalıntılara verilen zararlarla ilgili de görüşlerini aktaran Doç. Dr. Doğanay, bu tip tarihi eserlerin daha iyi korunabilmesi için mevcut kanunlarda mutlaka değişiklik yapılması gerektiğini vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bilim insanı olmamızın yanı sıra vatandaş olarak da tarihi eserlerimize verilen zarar bizi üzüyor. İnsanların oydukları taşlar, dinamitle patlattıkları toprak ve kaya parçalarının yanı sıra doğal hayatın etkisi ile bu arkeolojik kalıntılar zaman içinde yıpranıyor ve zarar görüyor. Vatanımı seviyorum demek yetmiyor. Vatanını en çok seven, işini en iyi yapandır.”
Konferans, plaket takdiminin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 60