Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ'de VERİMLİLİK PANELİ DÜZENLENDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Verimlilik Haftası dolayısıyla panel düzenlendi. Panel Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Karaman İl Müdürlüğü, Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Çalışma Kurulu (KÜSİ) Karaman İl Temsilciliği ve KMÜ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğiyle gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Osman Kaşıkcı yaptı. Verimliliğin önemine değinen Kaşıkcı, "Türkiye ekonomisinin verimliliğe dayalı sürdürülebilirliğini sağlamak ve rekabet gücünü arttırmak için verimlilik ve temiz üretimle ilgili alanlarda politika ve stratejiler geliştirmek, sektörel ve bölgesel bazda verimlilik değişimlerini değerlendirmek, bu bilinci tüm sektörlere yaymak ve bu alandaki çalışmaları desteklemek Bakanlığımızın önde gelen amaçlarındandır. Bir ekonominin kalkınması için en temel kavram verimliliktir. Verimlilik savurganlıktan uzak, kaynakları en iyi biçimde kullanmak demektir." açıklamasında bulundu.

Programda Bakanlığın hazırlamış olduğu verimlilik konulu sinevizyon gösteriminin ardından sırasıyla KMÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Selmin Ener Rüşen ve Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu ile Manazan Enerji Anonim Şirketi Temsilcisi Mehmet Yıldızbaş sunumlarını yaptılar.

"Enerji verimliliği, enerjimizi akıllıca kullanmak demektir"

İlk olarak sunumunu gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Selmin Ener Rüşen, 'Üniversitelerde Enerji Verimliliği' konusunda bilgiler aktardı. Rüşen, Türkiye'de enerji kullanımı ve binalarda enerji verimliliğinin yanı sıra Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak bu konudaki çalışmalar ve hedeflerden bahsetti. Rüşen, "Enerji verimliliği; tüketilen enerji miktarının üretimdeki miktar ve kaliteyi düşürmeden, ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden, çevresel etkenler de düşünülerek en aza indirgenmesidir. Yani israf etmeden daha çok üretmek, çevreyi koruyarak uluslararası işler yapmak, kısacası enerjimizi akıllıca kullanmak anlamına gelmektedir." dedi.

Rüşen, enerji verimliliği konusunda üniversitelerin yapması gerekenleri ise "Üniversitelere düşen en önemli  görev, özellikle 2011 yılında çıkan yönetmelik gereğince tüm öğrencileri bu konuda bilinçlendirmek için eğitimler vermek ve enerji yöneticileri yetiştirmektir." şeklinde açıkladı.

"Sanayi devrimi sürekli ilerliyor"

İkinci panelist Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu ise 'Ülkemizde Güneş Gözelerinin Üretimi, Geleceği ve Verimliliğe Etkisi' konusunu ele aldı. Müşteri odaklı teknolojik isteklerin arttığını belirten Sözmezoğlu şöyle konuştu: "Konuya örnek verecek olursak, artık daha ince, daha hafif telefonlar talep ediyoruz fakat telefonlar inceldikçe şarjları daha kısa süre gidiyor. Bu yüzden günde iki kere şarj etme ihtiyacı duyuyoruz. Böylelikle daha fazla enerji tüketmeye başlıyoruz. Doğal olarak da sanayiciler ve bilim adamları bu ihtiyacı karşılamak için sürekli çalışıyorlar. Sanayi devrimi sürekli ilerliyor. Bunun sonucunda fosil yakıt tüketimimiz artıyor. Tüketim arttıkça yaşam alanlarımız gittikçe kirleniyor ve yaşanmaz bir hale geliyor. Ciddi bir enerji ihtiyacı var ama mevcut fosil yakıtlarla bu hızlı tüketime devam edersek geleceğimiz gittikçe karanlık hale gelecek."

"Tarımdaki yeni modern teknoloji uygulamaları enerji tüketimini artırmaktadır"

Son panelist olan Mehmet Yıldızbaş da 'Tarımda Enerji Verimliliği Tecrübeleri' konusunu irdeledi. Öncelikle güneş enerjisinin önemini anlatan bir sinevizyon gösterisi sunan  Yıldızbaş, "Fosil yakıtlara dayalı yüksek miktarda enerji; tarımsal ürünlerin üretimi, taşınması, işlenmesi ve saklanması için kullanılmaktadır. Tarımdaki yeni modern teknoloji uygulamaları ise bu enerji tüketimini daha da artırmaktadır. Ancak, fosil yakıtların maliyetinin yükselmesi ve çevre kirliliğine neden olması yenilebilir enerji kaynaklarının önemini ortaya çıkarmaktadır." dedi.

Yıldızbaş, tarım sektöründe yararlanılabilecek yenilebilir enerji kaynakları örneklerini ise şöyle sıraladı: "Güneş enerjisi ile sulama ve ilaçlama yapma, sera havalandırma, çit sistemi, jeotermal enerji ile sera ısıtma, balık yetiştiriciliği, rüzgar enerjisi ile su çıkarma ve yenilebilir enerji kaynakları kurutucuları."

Panel, ikramların ardından sona erdi.

       

Okunma Sayısı: 68