Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO) ile Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ‘Milli Tarım Politikası ve Tarımsal Destekler’ konulu seminer düzenlendi.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü personelinin konuşmacı olarak yer aldığı semineri çok sayıda TBMYO Organik Tarım programı öğrencisi ve öğretim elemanları takip etti.
Seminerde ilk olarak Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur Erkan ‘milli tarım’ uygulamaları hakkında bilgi vererek, “Tarım arazileri giderek azalıyor. Buna karşın dünya nüfusunun yüzde 40’ı tarım sektöründe istihdam ediliyor. 500 milyon insan obezite ile mücadele ediyor fakat her yıl 1,4 milyar ton gıda israf ediliyor.” dedi.
Milli tarım politikasını yalnızca yiyecek meselesi olarak değil, geleceğe dönük çözüm arayışı olarak gördüklerini ifade eden Erkan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Milli tarım politikası ile, kullanılmayan tarım arazilerinin tarımsal üretime ve ülke ekonomisine kazandırılmasının yanı sıra genç çiftçilere hibe desteği sağlanacak. Bunun yanında tarımsal üretimde çevre dengesi ve gıda güvencesi sağlanacak ve böylelikle ülkemiz kazançlı çıkacak.”
Ziraat Mühendisi Ömer Koka ise ‘iyi tarım’ uygulamaları konulu sunum gerçekleştirdi. Hızla artan nüfus ve toplum sağlının önemine dikkat çeken Koka, “Çağımızın gerektirdiği tempolu yaşamla birlikte, artan gelir düzeyi ve eğitim seviyesi, güvenli gıda tüketiminin de önemini arttırmıştır. Bu bilinçle, gerek doğrudan tarımsal ürünlerin, gerekse işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini tüketicilere sunabilmek için, birtakım sistemler ve standartların oluşturulması ihtiyacı kaçınılmaz olmuştur. Tüm bu beklentilerin neticesinde ortaya çıkan 'çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen' ve sürdürülebilirlik ile gerçekleştirilen tarım uygulamalarına iyi tarım denir.” şeklinde konuştu.
Ziraat Mühendisi Şener Eren ise ‘organik tarım’ uygulamaları ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Eren, Karaman’daki organik tarım uygulamalarının oranlarını detaylı olarak paylaşırken Karaman’da 2007 yılında 76 üretici ve 12 ürün sayısı bulunduğunu 2016 yılında ise bu üretici sayısının 235’e ürün sayısının da 26’ya yükseldiğini söyledi.
Organik tarım uygulamalarının faydalarını anlatan Eren, “Organik tarım, tarımsal üretimde artan kimyasal gübre ve ilaç kullanımının doğa ve insan sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin ve ticari problemlerin aşılmasında bir alternatif yöntem olarak doğmuştur.” dedi.
Program sonunda TBMYO Organik Tarım Programı öğrencileri tarafından katılımcılara organik domates ve salatalık fideleri dağıtıldı.
Okunma Sayısı: 2