Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Türk Otağ Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Erol Güngör’ü Anlamak’ konulu konferans düzenlendi.
“Üniversiteler ilim yurdudur”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Otağ Öğrenci Topluluk Başkanı Fatih Yıldırım Sağlam topluluk olarak yaptıkları faaliyetlerden bahsederek konuşmasının şöyle sürdürdü: “Üniversiteler ilim yurdudur ve bu ilim yurdunda geçireceğimiz zamanlar çok önemlidir. Bu güzel yıllarımızı ne kadar çok değerlendirirsek mezun olacağımız hayata atılırken bize o kadar çok yardımcı olur. Bilgi ise çok geniş bir yelpazedir ve bu yelpazeyi ne kadar geniş tutarsak genel kültürümüz de o kadar geniş olur. Daha fazla gelişmek için çalışmaya devam edeceğiz. Herkese gönülden teşekkür ediyorum.”
“Aydını, sanatçısı, tefekkürü olmayan toplumlar gelişemez”
Konferansa konuşmacı olarak katılan Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akgül, Türk düşünce dünyasının önemli simalarından Sosyal Psikolog Erol Güngör hakkında bilgiler aktardı.
Prof. Dr. Akgül, Erol Güngör’ün kısa ömrü boyunca Türk düşünce dünyasına, akademiyaya, milli kültüre önemli katkıları olduğunu belirterek şunları ifade etti: “Erol Güngör, bir toplumun kültürünün 'karşılaştığı problemleri çözme başarısı' olduğunu düşünür ve dikkat çektiği temel husus, geçmişten günümüze Türk toplumunun problemlerini çözecek ‘aydınlar’ yetişmesidir. Türk toplumunun siyaset, ekonomi, ahlak, kültür, felsefe gibi önemli değerlerini aydınlar belirler. Hızla değişen toplumlarda aydınlar yetişmezse siyasi güce sahip olanlar kendi istediği gibi davranacak ve çatışma çıkacaktır. Aydını, sanatçısı, tefekkürü olmayan toplumlar gelişemez.”
Prof. Dr. Akgül, konuşmasına şöyle devam etti: “Erol Güngör’ün öncelikle ele aldığı, zihniyet değişmesidir. Zihniyet değişmeden hiçbir şey yapılamaz. Ayrıca milliyetçilik anlayışı siyasi parti bağlamında değildir. Milliyetçiliği sadece duygu ve heyecandan ibaret de görmez, bir kültür olduğunu düşünür. Milliyetçiliği iç ve dış mesele olarak değerlendirir. Güngör; Türkçülük, Batıcılık, İslamcılık gibi üç ekolün etkileşim içerisinde olduğu Ziya Gökalp, Mümtaz Turhan, Mehmet İzzet’in temsil ettiği Türkçü gelenekten gelir.”
“Bilgisiz, sanatsız, kültürsüz Türk toplumu korunmaz”
Hangi ideolojiye sahip olursak olalım bilgiye değer verip âşık olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Akgül, “Bilgiyle gelişemeyen kültür, anlayış, inanç bile kabul edilemez. Kabul etmeden ya da reddetmeden önce konu hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Her alanda perspektiflere sahip olmalısınız. Kültürel değişimi, toplumsal değişimi iyi kavrayın. Üniversite evrensel demektir. Evrensel bilgi üretecek mekanizmaya sahip olmalısınız. Bilgisiz, sanatsız, kültürsüz Türk toplumu korunmaz. Türk kültürünü kesitlerle değil, bir bütün halinde değerlendirin ve okuyun.” diyerek öğrencilere tavsiyelerle konuşmasını noktaladı.
Konferans, soruların cevaplandırılmasının ardından onurluk takdimiyle sona erdi.
Okunma Sayısı: 95