Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü Araştırma Görevlisi Mahmut Durgun Mercedes-Benz Türk'ün "50. Yılda 50 Startup" projesinde ödüle layık görüldü.
Mercedes-Benz Türk, Türkiye’deki 50. kuruluş yıldönümü vesilesiyle sadece otomotiv sektöründe değil yaşamın birçok alanında hayatı kolaylaştıracak çözümlerin üretilmesine destek olmak amacıyla proje yarışması düzenledi.
Yenilikçi, sürdürülebilir, topluma veya çevreye fayda sağlayan, sosyal etkisi olan ve hayatı kolaylaştıran çözümler üreten yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla düzenlenen ve toplamda 500.000 TL’lik hibe desteği verilen yarışmaya 59 ilden toplam 680 kişi başvurdu. Yarışmayı kazanan 50 startup'ın konu başlıkları sağlık, eğitim, engelli erişimi, tarım, enerji, ulaşım, çevre, geri dönüşüm, iş sağlığı ve güvenliği, istihdam, çalışma hakları ve toplumsal cinsiyet olarak belirlendi.
Akıllı Şehirler, Akıllı Evler, Akıllı Binalar
Yarışmaya enerji ana başlığı altında katılan KMÜ Arş. Gör. Mahmut Durgun projesiyle, artan nüfusun enerji talebi, sınırlı kaynaklar ve kayıp olan enerji gibi hassas konulardan ötürü daha verimli aydınlatıcılar geliştirmeyi amaçladı. Akıllı lambaların da bu noktada güvenilirlik, esneklik, etkin maliyet ve kurulum kolaylığı gibi özelliklerinden dolayı geniş uygulama alanları olduğunu vurgulayan Durgun, geliştirdiği ürünü akıllı şehirler, akıllı evler, akıllı binalar, afet yönetimi, yol durumunda kullanılmak üzere tasarladığını belirtti.
Mahmut Durgun, projede ödül alan ürünüyle , tüm dünyada enerji üretmek için çevreye verilen zararı en az %20 oranında düşürmek ve bakım maliyetlerini de 20 yıla çıkararak ekstra kazançlar sağlamayı hedeflediğini dile getirdi.
Ayrıca Durgun, 2012'de IBM Smart Camp Türkiye 2012 Yarışması’da “Biyolojik Haritalama Sistemleri” projesiyle sosyal medya ve internet üzerinden gelen oylarla 'Halkın Seçimi' ödülünü almış, 2014'te TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2239 kodlu “Girişimcilik ve Yenilikçilik Eğitim ve Araştırma Faaliyetlerini Destekleme Programı” kapsamında, ‘Bulut Cihaz’ isimli çalışması ile ABD’de bulunan Silikon Vadisi’ne davet edilenler arasında yer almış, 2016 yılında ise TET Proje Baharı Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde 'Nesnelerin İnterneti İçin Görünür Işıkla İletişim Modülü' çalışmasıyla Türkiye Birinciliği olmak üzere aynı yıl Avrupa Birliği Hassas Arıcılıkta Bilişim Teknolojileri Uygulamalarında (ITApic) Akıllı Arı Kovanı Projesi ile başarılar elde etmişti.
Okunma Sayısı: 44