Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE TÜBİTAK BİLİM TOPLUM PROJELERİ ÇALIŞTAYI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) TÜBİTAK Bilim Toplum Projeleri çalıştayı gerçekleştirildi.

KMÜ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (PTTO) ile Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği ve TÜBİTAK 4004, 4005, 4006, 4007 kodlu bilim toplum projelerinin ele alındığı çalıştaya çok sayıda proje yürütücüsü öğretmen katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan KMÜ PTTO Koordinatörü ve Karaman-Konya TÜBİTAK İl Temsilcisi Doç. Dr. Murat Yıldız, projeler hakkında genel bilgileri katılımcılarla paylaşarak proje yazımının ve uygulama esaslarının önemine değindi.

Çalıştayda ilk olarak söz alan KMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhat Aydın, Eğitim Fakültesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığının Karaman’ın geleceği için çok önemli olduğunu vurgulayarak 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları, 4005 Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları, 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme, 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme proje kodları hakkında açıklamalarda bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Aydın, “Projeler, bilim ve toplum projeleridir. Bana göre insanoğlunun tek günahı kayıtsızlıktır; girişmiyor, iyileştirmeye çalışmıyoruz. Toplum ve bilime karşı kayıtsız kalmamalıyız, bilimle topluma faydalı olmalıyız. Bu projeler bilgi, deneyim ve ortak akılla topluma yararlı olmayı ve beraber öğrenmeyi öngörüyor.” şeklinde konuştu.

Fen Bilgisi Öğretmeni Kadir Yetiş ise 4004 ve 4007 projelerinin nasıl yazılıp uygulandığı hakkında bilgi verdi. Yetiş, “4007'de amaç, projeden ziyade atölye üzerine kuruludur. 'Araştırma nedir, nasıl yapılır' öğrencilere bunu aktarmalıyız, tabii bir de ekibiniz sağlam olmalı. Yeni şeyler keşfetme derdinde değiliz. Tek amacımız öğrenciyi ve toplumu bilgilendirmek. Tohumu atıyoruz ve filizlenmesini bekliyoruz." dedi.

Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Temsilcisi Esma Özgünay da 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme projesinin uygula esasları hakkında bilgiler vererek şunları ifade etti: “4006 Bilim Fuarları; 5 - 12. sınıf öğrencilerinin öğretim programı çerçevesinde ve kendi ilgi alanları doğrultusunda belirledikleri konular üzerine araştırma yaparak araştırmalarının sonuçlarını sergileyebilecekleri ve eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortam sunar. Fuar kapsamında bilimin ve bilimsel çalışmaların yeni nesiller tarafından benimsenmesi ve teşvik edilmesi, günlük hayatla ilişkilendirilmesi, bilim kültürünün yaygınlaştırılması, okul ortamının öğrenilen ve araştırılan dinamik bir yapıya dönüştürülmesi amaçlanmaktadır.” 

Çalıştayın devamında 4006 uygulamasında gerekli olan e-imza uygulamasının nasıl olacağını Milli Eğitim Müdürlüğü Bilgi İşlem Temsilcisi Ömer Koçak katılımcılarla paylaşırken, Hakan Atçeken de 4006 projesi kurgulanırken nelere dikkat edilmeli ve nasıl uygulanmalı konularına değindi. Çalıştay, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

            

Okunma Sayısı: 82