Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

REKTÖR AKGÜL, YÖK’TE DÜZENLENEN KONFERANSA KATILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Üner, Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) düzenlenen ‘Üçüncü Milenyumda, Yükseköğretime Yönelik Zorluklar, Fırsatlar’ konulu konferansa katıldılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Makedonya Cumhurbaşkanı Dr. Gjorge Ivanov tarafından verilen konferansa Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Ankara Valisi Ercan Topaca, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi, aralarında Makedonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi'nin de yer aldığı Makedonya Heyeti, YÖK üyeleri ve Türkiye'deki üniversitelerin rektörleri ile akademisyenler katıldı.

Kendisi aynı zamanda tarih ve siyaset bilimi profesörü olan Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ile birlikte değişen dünyada yükseköğretimde yaşanan gelişmelere ilişkin düşüncelerini paylaştı.

Ivanov, Makedonya Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, ancak her şeyin ötesinde bir üniversite profesörü olarak Türkiye'nin en önemli zihinlerinin içinde olmanın kendisi için gerçekten büyük bir onur olduğunu söyledi.

Gençlerin geleneksel olarak verilen derslerden ziyade, yeni çevrimiçi dersler ve uzaktan öğrenim ile ilgilendiğini, üniversite kütüphanelerinden ziyade, bilgi ve becerilerini küresel dijital kütüphane olan internetten daha sık edindiğini, uzun klasikleri okumak için daha az zaman harcayarak dikkatlerini, basit ve anlaşılır bir şekilde karmaşık teorik ve bilimsel kavramları açıklayan kısa ve popüler içeriklere odakladıklarını dile getiren Makedonya Cumhurbaşkanı, bu gibi durumlarda, eğitimin ve özellikle yükseköğretimin bir dönüm noktasında olduğunun altını çizdi.

Ivanov, konuşmasına şöyle devam etti: "Üniversitelerin sayısının artırılması yerine, bunları çoklu üniversitelere (multiversities) dönüştürmemiz gerekmektedir. Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin; üniversite binalarına ve kampüslere ihtiyacı olmayıp 21. ve 22. yüzyılda bütün potansiyelleriyle başarıyı yakalayabilmeleri için gençlere yardım edecek gerçek üniversiteler yapılması gerekmektedir. Üniversiteler yeni, sürdürülebilir, dijitalleştirilmiş, enerji tasarruflu ve çevre dostu bir Europe 2.0 modelini yapabilecek insanlar yetiştirmelidir."

Konferans, hediye takdimleri ve katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.

           

Okunma Sayısı: 3