Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Genç Önder Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Tarih Söyleşileri’ konulu konferans düzenlendi. ‘Tarihi Sevdiren Adam’ kimliğiyle tanınan Yavuz Bahadıroğlu’nun verdiği konferansa Karaman Valisi Fahri Meral ve eşi Zehra Meral, ÖNDER Karaman Başkanı Mehmet Sarı, il ve üniversite protokolü, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Konferans, Topluluk Başkanı Yusuf Ozan Türkoğlu’nun açılış konuşması ile başladı. Türkoğlu’nun ardından söz alan ÖNDER Karaman Başkanı Mehmet Sarı ise konuşmasında bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da gençliğe sahip çıkacaklarını belirterek, “Sultan Abdülhamit ders kitaplarımızda hep ‘Kızıl Sultan’ diye anlatılıyordu fakat evdeki büyüklerimiz ondan bu şekilde bahsetmiyordu. Bu akşam onun gerçek kişiliğini ve yaşantısını öğrenme fırsatı bulacağız.” dedi.
“Sultan Abdülhamit dönemi ile bu dönem birbirine çok benziyor”
Program, açılış konuşmalarının ardından Yavuz Bahadıroğlu’nun konferansı ile devam etti. Sultan Abdülhamit dönemi ile bugün yaşanan gelişmelerin birebir benzerlik gösterdiğine değinen Bahadıroğlu, “O dönemde Sultan Abdülhamit için söyleyen ‘eli kanlı, diktatör’ gibi çirkin benzetmeler bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için söylenmekte. O gün yaşanan gelişmeler ne ise bugün de aynı şeyleri yaşıyoruz. Bunun farkında olmalıyız.” diye konuştu.
Sultan Abdülhamit döneminde İngilizler tarafından dört ayaklı bir plan yapıldığından bahseden Bahadıroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “1850 yılından itibaren uygulamaya konulan plan; Osmanlı İmparatorluğunun yıkılması, Filistin’de Yahudi devleti kurulması, petrol yataklarına el konulması ve İslam âleminin dağıtılmasını öngörüyordu. Tarih sosyologları bugün halen ‘Sultan Abdulhamit tahttan indirilmeseydi 1. Dünya Savaşı çıkmayabilirdi’ demektedir. Devlet adamlığı bakımından Sultan Abdülhamit’in bir dahi olduğu unutulmamalıdır. Onun sayesinde Filistin’de Yahudi devleti kurulması elli yıl engellenmiştir. Filistin Yahudilere satılmasın diye tapusunu kendi üzerine yaptırmıştır. Sultan Abdülhamit’in tahttan indirilmesiyle birlikte imparatorluk da bitirildi. Devlet, İttihat ve Terakki’nin eline geçtiğinde zaten bitmişti. Fakat Sultan Abdülhamit’in devleti bu şekilde bırakmış olmasını halen anlamlandıramıyorum.”
Sultan Abdülhamit’in eğitim sistemi hakkında da bilgi veren Bahadıroğlu, “Onun eğitim sistemi özgür bir sisteme dayalıydı. Anlatılanların aksine eleştiriye açık, nezaketli bir kişilikti. Öğrenciler her alanda özgürce eğitim alabiliyorlardı. Bu eğitim sistemi yeniden gündemimize alınmalıdır. Necip Fazıl Kısakürek’in, ‘Onu anlamak her şeyi anlamak olacaktır’ şeklinde bir söylemi vardır. Şimdi günümüze baktığımızda ise bugünü anlamak için onun yaşadığı dönemi de iyi algılamamız gerekmektedir. Ülkemiz bireylerinin ebediyen ezan sesi altında, istiklal içinde yaşaması için dikkat edilmesi ve gençliğimizin de bu istikamette yetiştirilmesi gerekiyor.” dedi.
Konferans, hediye takdimlerinin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 70