Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kamil Özdağ Fen Fakültesi Matematik Bölümü tarafından ‘UHeM, PRACE ve Sibergüvenliğe Giriş’ konuları hakkında bilgilendirme semineri düzenlendi.
Gün boyu süren eğitim seminerini çok sayıda öğrenci takip etti. Eğitimde ilk olarak söz alan İstanbul Teknik Üniversitesi Ulusal Hesaplama Merkezi (İTÜ-UHeM) Müdür Yardımcısı Doç Dr. Enver Özdemir, UHeM'in yapılanması, süper bilgisayarlar, şifreleme tekniklerinin gelişimi, şifrelemenin günümüzdeki konumu ve çözülmeyi bekleyen şifreleme problemleri hakkında sunum yaptı.
Doç. Dr. Özdemir, “2006 yılından itibaren yüksek başarımlı hesaplama ve veri depolama alanlarında çalışmalarına başlanan UHeM, 2010 yılından bu yana hem akademik hem de endüstriyel kullanıcılara hizmet vermektedir. Tek bir işlemciyle uzun sürede yapılması beklenen bir iş, birden fazla işlemciye dağıtılarak eş zamanlı bir şekilde yaptırılıyor. Arama motorunda bir şey araştırdığınız zaman bile çok sayıda süper bilgisayar paralel olarak çalışıyor. Bu hesaplamaların tek bir bilgisayarla yapılması haftalar hatta aylar almaktadır. UHeM genellikle hesaplamalı kimya ve hesaplamalı fizikte çok fazla kullanılıyor. Eğitimler de veren UHeM, araştırmaya da destek veriyor.” dedi.
UHeM Proje Yönetim Uzmanı Belgin Övet ise PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) programı hakkında bilgi vererek araştırmacıların faydalanabileceği süper bilgisayar imkanları ve öğrencilerin faydalanabileceği uluslararası seminerler, yaz okulları ve destekler konusunda bilgilendirmede bulundu.
Uzm. Övet, “PRACE; Türkiye’nin üye, İTÜ’nün de temsilcisi olduğu, yüksek başarımlı hesaplama kaynaklarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan uluslararası bir platformdur. 25 üye ülkeden oluşan ve ev sahipliğini İspanya, İtalya, Almanya, Fransa ve İsviçre’nin yaptığı PRACE, konsey tarafından yönetilir ve her üye yatırım yapmak zorundadır. Merkezi Bürksel’de olan PRACE, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olup ‘Avrupa İleri Hesaplama Ortaklığı’ olarak adlandırılmaktadır. PRACE’in en temel kullanım alanı hesaplamalı fizik ve kimya. PRACE de amaç, var olan projenizi daha çok nasıl geliştirebileceğinizi göstermek. PRACE’e bireysel ya da grup olarak online başvuru yapabilirsiniz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Eğitimin devamında UHeM Ağ Yönetimi ve Güvenliği Sorumlusu Feride Ercan, ağ sistemleri temelleri, bu alanda kariyer edinme basamakları ve ağ hataları ile ilgili sunum yaparken, UHeM Bilgi İşlem Sorumlusu Kübra Nari ise siber saldırılar ve çeşitleri, geçmiş örnekler ve şu anki ağa bağlı cihazlarla sistemlerin siber saldırılar karşısındaki durumları konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Okunma Sayısı: 86