Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE SEMİNERİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi ile Konya Genç Yeşilay Kulübü işbirliğiyle 'Bağımlılıkla Mücadele' konulu seminer düzenlendi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen seminere Konya Genç Yeşilay Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Köktaş, Başkan Yardımcısı Muhammet Baran Gürbüz ve Selçuk Üniversitesi Genç Yeşilay Topluluğu Başkanı İbrahim Hakkı Karaca konuşmacı olarak katıldılar.

Teknoloji Bağımlılığı

Seminerin ilk konuşmacısı olan İbrahim Hakkı Karaca, 'teknoloji bağımlılığı' başlığı altında özellikle sosyal medya bağımlılığını irdeledi. Sosyal medya kullanarak sosyal kişilik olunamayacağını ifade eden Karaca, "Türkiye'de insanlar günde ortalama 2 saat 53 dakika internete bağlanıyor, 150 defa cep telefonuna bakma eylemi gerçekleştiriyorlar. Ülkemizde 14 yaş altı internet kullanıcısı sayısı 19 milyon. Bunların yüzde 97'si akıllı telefonlar ve tabletler yoluyla internete giriyor. Biz teknolojiyi değil, teknoloji bizi yönetiyor." dedi.

Karaca, ABD'de yapılan bir araştırmaya göre insanların 15 dakika süresince bir sandalyeye oturma konusunda başarı gösteremediğini dile getirerek "Bu, teknolojinin bir vahameti. Artık hiç kimse bir başına oturup kendi içine yönelemiyor. Türkiye'de 8 ile 55 yaş aralığındaki insanlar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre de insanımızın yüzde 80'i hayal kuramıyor." açıklamasında bulundu.

Tütün Bağımlılığı

Seminerin ikinci konuşmacısı olan Muhammet Baran Gürbüz ise 'tütün bağımlılığı' başlığı altında sigara, nargile, elektronik sigara, tütün sakızı gibi maddeleri ele aldı. Bunlar arasında en popüler olanın sigara kullanımı olduğunu dile getiren Gürbüz, şunları söyledi: "Ülkemizde sigara kullanım yaşı 9'a düştü. 50 milyon yetişkin nüfusumuzun 20 milyonu sigara bağımlısı. Bugün bir yardım kampanyası başlatacak olsak 2 milyon kişiden para toplayamayız. Bir paket sigaranın maliyetinin yaklaşık 10 lira olduğunu düşünürsek sektördeki para çarkını anlayabiliriz. Üretici sektör, kundaktaki bebeğe bile sigara başlatmak ister. Ülkemizde malesef sigara tüketimi son 10 yılda yüzde 52 arttı. Sigaraya verilen para ile Türkiye'de her gün 50 okul ve 4 devasa hastane yapılabilir. Sigarayı bırakmak için ALO 171 hattını arayabilir, Sağlık Bakanlığının Sigara Bıraktırma Ünitelerine başvurabilirsiniz."

"Uyuşturucu: Özgürlüğün Sonu"

Seminerin son konuşmacısı olan Yasin Köktaş da madde bağımlılığı konusuna değinerek bağımlılık yapıcı maddeleri 'uyuşturucular ile tütün ve alkol' olarak açıkladı. Köktaş, madde bağımlılığını, 'vücudun işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması' şeklinde nitelendirerek madde bağımlılığının fiziksel, davranışsal ve psikolojik belirtilerinden söz etti.

Madde bağımlısının 'kilo kaybı, bitkinlik, kişisel bakımda ihmal, başarıda düşme, asosyallik, geçimsizlik, ani duygu durum değişikliği, kendine ve çevreye güvensizlik, dalgınlık, gerginlik, odaklanamama, gayri meşru yollarla para temini, şuursuz borçlanma, suç işleme' gibi özellikler taşıdığına dikkat çeken Köktaş, "Bağımlının kontrolü zayıflar, kendine güveni azalır; daha çok özgüveni düşük kişiler bağımlılığa yatkındır. Bağımlılar çeşitli hastalıklara daha kolay yakalanır, bağışıklık sistemleri zayıftır. Kalp krizi, genç yaşta ölüm, kısmi felç, hafıza sorunları, cinayet, intihar, kaza vakaları bağımlılarda sık görülür." dedi.

Uyuşturucu kullanımını 'özgürlüğün sonu' olarak nitelendiren Köksal, bağımlılıkla mücadele için Yeşilay Danışmanlık Merkezinden (YEDAM) destek alınmasını tavsiye etti. Seminer, hediye takdimlerinin ardından sona erdi.

       

 

 

Okunma Sayısı: 67