Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Arama Kurtarma Doğa ve Spor Öğrenci Topluluğu (KARDOS) tarafından kurtarma ve yangın tatbikatı düzenlendi.
Topluluk Danışmanı Öğretim Görevlisi Kemal Kabasakal’ın eşliğinde topluluk üyesi 20 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikata Karaman Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünden dört kişilik ekip destek verdi.
Tatbikat öncesinde İtfaiye Eğitim Çavuşu Mehmet Kumlu öğrencilere yangın türleri hakkında bilgi verdi. Kumlu, karşılaştıkları yangın olayları ile ilgili örnekler paylaşarak şöyle konuştu: “Yangının oluşması için; ısı, oksijen ve yanıcı maddelerin bir araya gelmesi yeterlidir. Her yangın aynı şekilde söndürülmez. Yangın türüne göre söndürme şekli de farklılaşır. Genel anlamda ise soğutarak veya boğarak söndürme diye tabir ettiğimiz iki tip söndürme şekli vardır. Cep telefonlarınızı kesinlikle şarjda bırakmayın. Bir şey olmaz diye düşündüğümüz faktörler karşılaştığımız yangınlarda en büyük etken olabiliyor.”
Bilgilendirmelerin ardından ilk olarak itfaiye ekibi tarafından yangın anında binada kurtarılmayı bekleyen vatandaşlara yapılması gereken müdahaleler uygulamalı bir şekilde anlatıldı. Daha sonra ise yanmakta olan bir nesneye nasıl müdahale edilmesi gerektiği ve söndürücü maddelerin kullanım şekilleri hakkında anlatımlar gerçekleşti.
Topluluk Danışmanı Öğretim Görevlisi Kemal Kabasakal ise topluluk olarak yangın ve kurtarma faaliyetleri hakkında eğitim almak, bilgilenmek ve farkındalık yaratmak adına böyle bir etkinlik yaptıklarını dile getirerek, “Bu eğitici faaliyetle yangın konusunda acil durum tecrübesi kazanmış olduk. Tatbikatta yangın çeşitleri, yangın anında neler yapılması gerektiği, yangın tüplerinin kullanımını ve yangın sonrası yapılması gerekenler konusunda bilgilendirildik. Bu eğitim için buraya gelen ve özveriyle bilgilerini bize aktaran tüm itfaiye ekibine teşekkür ediyorum.” dedi.
Okunma Sayısı: 38