Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

YEREL YÖNETİMLERDE GÜNCEL SORUNLAR GENÇLERLE KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Yerel Yönetimlerde Güncel Sorunlar’ konulu panel düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Şeyma Yanartaş’ın açılış konuşması ile başladı.

Moderatörlüğünü Necmettin Erbakan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Fatih Bilal Alodalı’nın yaptığı panelde ilk sözü Sakarya Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Tuncer aldı.

Doç. Dr. Aziz Tuncer, ‘Şehir, Yerel Yönetimlerin Doğuşu ve Gelişimi’ konusu hakkında açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Tuncer, ”Yerel yönetimlerin doğuşu İtalyan şehir devletleri ile başladı. İtalyan şehir devletlerinde doğu ve batı şehirleri aynı değildi. 1183’de Konstanz anlaşması ile yerel yönetimler kendi ayakları üzerinde durmayı öğrendi. Fransız devrimi sırasında bile müdahale edilmeyen tek yer belediyelerdi. Belediyeler kişisel ve özel hayatın devamı görüldüğü için dokunulmadı. Bizde yerel yönetimler ise köy, mahalle, cemaat üzerine konuşuldu.” dedi.

“Demokrasinin yaşadığı en iyi yer yerel yönetimlerdir”

Ahi Evran Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kocaoğlu ise ‘Yerel Yönetimlerde Demokratik Katılım Kültürü’ hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Kocaoğlu, “Yerel yönetimlerde etkinlik, verimlilik, özerklik, kültür ve demokratik katılım gibi pek çok değer vardır fakat demokratik katılım önemlidir. Demokrasinin yaşadığı en iyi yer yerel yönetimlerdir. Demokratik katılım kültürünün sosyolojik, psikolojik, toplumsal ve yönetsel etkileri vardır. Bilinçli ve duyarlı vatandaş olmanın en önemli kuralı katılım kültürünü benimsemektir. Katılım kültürü bizlere gelecekte nasıl yönetileceğimizi ve nasıl hesap sormamız gerektiğini gösterir.” dedi.

“Yerelde halka daha yakınsınız”

Panelde ‘Yerel Politikalara Katılım ve Kent Konseyi’ konusu hakkında gençleri aydınlatan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İİBF Dr. Öğr. Üyesi Cenay Babaoğlu ise, “Yerel politikalara katılım; küreselleşme, teknoloji, yeni kamu işletmeciliği ve yönetişim kavramları ile gerçekleşir." diyerek ortak değerler etrafında bir araya gelme, ağbağ (network) ve lobicilik faaliyetlerine vurgu yaptı.

Dr. Öğr. Üyesi Babaoğlu, kent konseylerinin de önemine değinerek, “Yerelde halka daha yakınsınız. Sivil bir yapı olan kent konseyi ise yerel yönetimlerde bir anahtardır. Kent konseylerinin belediye ile iletişimi yüksektir. Belediye ile organik bağları olduğu için de etkilidir. Kentlilik bilincinin daha çok oluşması için de kent konseyleri yaygınlaştırılmalıdır.” dedi.

“Yavaş şehir; yaşam felsefesidir”

Son olarak söz alan Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dr. Öğr. Üyesi Elvettin Akman ise ‘Yerelde Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yavaş Hareket Et’ konusuna vurgu yaparak interaktif bir sunum gerçekleştirdi.

Yerel kimlik ve değerlerin giderek azaldığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Akman, “Yavaş şehir; küreselleşmeye karşı değil, sadece küreselleşmenin olumsuz etkilerini azaltmak için ortaya çıkmıştır. Bir şehrin bu şekilde adlandırılabilmesi için kendine has tarihi dokusunun korunması, yerel lokantaların desteklenmesi önemli. Ayrıca bu şehirlerin nüfusu 50 binin altında olmalı; çevre, altyapı, kentsel yaşam, turizm, sanat, sosyal uyum, misafirperverlik konuları hakkında kriterlere sahip olmalı.  Dünyada otuz farklı ülkeden 236 farklı şehir ‘Yavaş Şehir’ unvanıyla öne çıkıyor. Türkiye’de ilk yavaş şehir unvanını alan kent ise İzmir’in Seferihisar ilçesi. Ayrıca Isparta’nın Eğirdir, Sinop’un Gerze, Muğla’nın Akyaka, Çanakkale’nin Gökçeada, Şanlıurfa’nın Halfeti, Ordu’nun Perşembe, Artvin’in Şavşat, Sakarya’nın Taraklı olmak üzere daha birçok ilçe de yavaş şehir olarak anılıyor. Yavaş şehrin pek çok olumlu etkisi mevcut. Yavaş şehir; yaşam değişikliği ve yaşam felsefesidir.” diyerek sözlerine son verdi.

Panel, soruların cevaplandırılmasının ardından plaket takdimi ile sona erdi. 

   

   

   

Okunma Sayısı: 63