Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

LONDRA'dan GİRİŞİMCİLİĞE DAVET VAR!

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ), İngiltere'de faaliyet gösteren başarılı Türk girişimcilerini ağırladı. Üniversite Kamu Denetçiliği Öğrenci Topluluğunun davetiyle biraraya gelen girişimciler öğrencilerle buluştu.

Topluluk Başkanı Mualla Nur Küçükler'in yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan söyleşide Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Mercan moderatörlük yaptı.

"İnsanlar neden etliekmek yerine pizza almayı tercih ediyorlar?"

Moderatör Mercan panelin başında, Türkiye'de genç işsizlik oranının yüzde 18 ile yüzde 24 arasında olduğunu ve tüketen bir toplumdan üreten bir topluma geçmek zorunda olduğumuzu vurguladı. Devletin çoğunlukla iş veren konumunda bulunduğu bir ülkede gelişmenin olamayacağını vurgulayan Mercan, artık fetihler devrinin bitip girişimcilerin devrinin başladığını söyledi.

Mercan, "Her konuda bir girişim yapabiliriz. Örneğin, insanlar neden etliekmek yerine pizza almayı tercih ediyorlar? Etliekmek neden uluslararası olamıyor? Zeynep Hanım, bu konuda girişimlerde bulundu ve Türk ürünlerini ulusallaştıran adımlar attı. Bunu nasıl başardı, nereden başladı, bizlere tecrübelerinden bahsedecek." diyerek ilk söz hakkını Girişimci Zeynep Turudi'ye verdi.

"Beni motive eden para değil, ürünlerimi raflarda görmek"

İngiltere'de doğup büyüyen Zeynep Turudi, okuduğu bilgisayar mühendisliği bölümünü bırakarak kendi işini yapmaya karar verdiğini ve evinin garajını ofise dönüştürerek orada pazar araştırmaları yaptığını söyledi. Pazar araştırmasının sonucunda Japonya’dan yüksek teknoloji ürün getirtip İngiltere’ye pazarlamak istediğini ifade eden Turudi, ancak bir Türk olarak Türkiye’ye faydalı olmak adına pazar araştırmasını Türkiye üzerinden yaptığını belirtti.

Turudi sözlerine şöyle devam etti: "Türk ürünlerini tanıtmaya karar vererek yaptığım araştırmalar sonucunda lokum ve şekerleme piyasasının açık olduğunu fark ettim ve şirket kurarak Türkiye’den seçtiğim markaların ürünleri ile İngiliz piyasasına girdim. Şirket olarak; aromasıyla, renkleriyle, tadıyla ve Türk kültürünü yansıtan ambalajlarıyla lokumun tarihine ve doğallına vurgu yaptım."

Her geçen gün hızla büyüyen bir marka haline geldiğini söyleyen Zeynep Turudi, "Beni motive eden paradan öte, pazarlamasını yaptığım ürünlerimi raflarda görmek, insanların kaliteli ürünlere kolay ulaştığını bilmek ve insanlardan aldığım güzel geri dönüşlerdir. Çünkü sadece paraya odaklanırsanız, başarısız olduğunuz anda vazgeçersiniz. Etrafınızda sizi geriye götürecek değil, ileriye götürecek insanları bulundurun. Başarılı olmak için ihtiyaçları iyi belirlemek, çok gezmek ve gözlem yapmak gerekiyor." diyerek başarı hikayesinden bahsetti.

Zeynep Turudi'den sonra söz alan başarılı girişimciler Ahmet Ferruh Öncü ve Dr. Hüseyin Hakan Yıldırım yurtdışında eğitim fırsatları sunan bir platformun kurucuları olarak girişim hikayelerini öğrencilerle paylaştılar.

Öncü, "Dil eğitimi almak için İngiltere'ye gittim. Bir süre çalıştıktan sonra yaşadığım dil sıkıntısından ilham alarak, İngiltere'ye dil eğitimine gelen öğrencilerin sıkıntılarını gidermek ve eğitim süreçlerini kolaylaştırmak adına Hüseyin Hakan Yıldırım ile birlikte bu şirketi kurduk. Gittiğiniz yerlere keşfetmek için bakın, mutlaka iyi fikirler bulacaksınızdır." dedi.

"Girişimci risk alan değil, fırsatları fark eden kişidir"

Hüseyin Hakan Yıldırım ise "Girişimcilik farklı bir ruh gerektirir." diyerek konuşmasına şöyle devam etti: "Üniversite yıllarında TÜBİTAK'ın bursuyla İngiltere'ye gittim ve Ahmet Ferruh Öncü ile birlikte bu platformu kurduk, başarılı da olduk. Girişimci; risk alan kişi değildir, fırsatları fark eden kişidir. Fırsatları görmeye çalışın. Girişimcinin elindeki en büyük malzeme kendisidir; sadece biraz cesaretli olmalıdır. Programın başında İstiklal Marşı okuduk ve 'Korkma' diye başladık. Korkmayalım. Girişimciliğin önündeki en büyük engel korku. Yapmak istedikleriniz üzerine fikir geliştirin ve çok çalışın."

Söyleşi, öğrencilerin sorularının yanıtlanması ile devam etti ve konuklara plaket takdimiyle sona erdi.

           

 

Okunma Sayısı: 42