Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından akademik sohbet anlamında düzenlenen Kariyer Söyleşileri'nin ilki gerçekleşti.
KMÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Sutay Kocabaş'ın açılışını yaptığı söyleşinin konuğu Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Gıda Mühendisliği Kurucu Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel oldu.
Zümrüt Begüm Ögel, Gıda Mühendisliği oryantasyonu hakkında bilgi verirken, bölümü tanıtıcı sunumlarla konunun detaylarını paylaştı. Türkiye'de gıda mühendisliği bölümünün artmasına rağmen meslek olarak henüz tam anlaşılmadığını ifade eden Ögel sunumunda gıda sektörü, sektörün Türkiye'deki gelişimi, dünyada gıda sektörü, gıda mühendisliği mesleği ve eğitimi ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Gıda Mühendisliğinin gelişimi gibi konulara yer verdi.
Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel, "Gıda sektörünün ana görevi, tarımsal ve hayvansal ham maddeleri işleyerek yüksek kalitede sağlıklı gıda ve içecek ürünleri haline getirmektir. Bu süreçte en önemli adım ise üretimdir. Üretimden başlayarak tüketicide sona eren süreçte ise hammadde temininden enerji ve kaynak kullanımına, atık idaresine, ambalajlamaya ve dağıtım kanallarına kadar birçok unsur yer almaktadır. Bu unsurlar arasında da en değerlisi hammaddenin bize ait oluşudur ki dışa bağımlılığı en aza indirebilelim." diyerek sektör hakkında bilgi verdi. Gıda sektörünün kapsadığı alanları da anlatan Ögel, günümüzde en öne çıkan eğilimin organik gıda olduğunu ifade ederek 'organik tarım'ın; ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi kurtarmaya yönelik insana ve çevreye dost üretim sistemi olduğunu söyledi.
Gıda sektörünün, Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren en hızlı gelişen sektör olduğunu ifade eden Ögel, "İlerleyen dönemlerde devlet, gıda sektöründe büyük ölçekli işletmeler kurdu ve bunlara yoğun olarak yatırım yaptı. Bu yatırımlar günümüze kadar hızla büyüdü. Türkiye'nin önde gelen yerli sermaye grupları çok uluslu şirketlerle ortaklık kurarak gıda sektöründe farklı alanlarda etkinlik göstermeye devam etti. Geçmişte sektörde kimya mühendisleri istihdam edilirken günümüzde üretim, Ar-Ge, paketleme, depolama, pazarlama birimlerinde görev alabilen gıda mühendislerine gereksinim artmakta olup bu hızlı artış sektörün ihtiyacını son derece iyi yansıtmaktadır." dedi.
Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel'e plaket verilmesiyle söyleşi sona erdi.
Okunma Sayısı: 71