Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE KÜRESEL EKONOMİDE SON GELİŞMELER KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İktisadi ve İdari Fakültesi tarafından ‘Küresel Ekonomide Son Gelişmeler’ konulu konferans düzenlendi. İktisat ve Toplum Dergisi Editörü Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa KMÜ Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercan Oktay’ın yanı sıra üniversite personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

‘Finansal Serbestleşme ve Borçlanma Özelinde Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Son Gelişmeler’ başlıklı slayt sunumu ile ekonomik değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak, bankacılık sektöründeki gelişmeler, kamunun bütçe dağılımı, borçlanma, enflasyon, dünya işsizlik oranı ve cari açık kavramları ile ilgili bilgi verdi.

Bir ülkede bankacılık sektörünün gelişmesinin finansal derinliği arttıracağını hatırlatan Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak, “Bu derinlik arttıkça kirizin boyutu da büyür. Değişen reel ekonominin, finansal serbestleşme ve verimliliğin iyi olması ülkeler için önemli bir veridir. Cari açık ise tasarruf açığıdır ve bunun adı borçlanmadır. Kamu veya özel farketmez, cari açık artarsa borçlanma da artar.” dedi.

Küresel krizin dünyaya işsizlik ve borçlanmayı hediye ettiğini söyleyen Prof. Dr. Çolak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyadaki işsizlik sürekli olarak artış gösteriyor ve artmaya da devam edecek. Ülkemiz, dünyadaki borçlanma sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır ve genellikle ülkemizde yapılan borçlanma maalesef ki büyük çoğunlukla gösteriş amacıyla yapılmaktadır. Unutmayalım ki borç yiyen her zaman kesesinden yer. Türkiye’deki mevcut durumun tersine dönmesi için hane halkının sermaye arttırımına gitmesi gerekiyor. Şuan ülke olarak tasarruf etmekte zorlanıyoruz. Tasarruf etmenin aksine çok tüketen bir ülkeyiz. Gerek bireysel olarak gerekse devlet olarak tasarruf oranını arttırdığımızda ülke olarak zor durumdan çıkabiliriz. Devletin harcamalarını azaltması, sanayi sektörünün canlandırılması şart. Tarım ve hayvancılık konusunda da ciddi değişiklikler yapılması gerekiyor.”

“Kadın demek istikrar demektir”

Prof. Dr. Çolak, konuşmasının son bölümünde ise kadınların ekonomideki önemine değinerek şunları söyledi: “Ülkemizde kadınlarımız çalışmazsa çocuklarımız çalışıyor. Kadınların okuması ile çalışması birbirine paralellik gösteriyor ve çalışan kadının çok olduğu ülkelerde istikrar daha kalıcı oluyor. Kadın demek istikrar demektir. Kadınların iş gücü verimliliği erkeklerden daha yüksektir. Bu yüzden kadınlar olmadan kalkınamayız. Gençler olarak sizler de niteliklerinizi arttırmak, analitik düşünme yetilerinizi geliştirmek zorundasınız. Bütün bunlar bizim ülke olarak refah seviyemizi yükseltecektir.”

Prof. Dr. Çolak’ın öğrencilerin sorularını cevaplaması ve onurluk takdiminin ardından konferans sona erdi. Daha sonra Prof. Dr. Çolak, kitaplarını alan öğrencilere imza dağıttı.

   

   

   

                                                                                                                   

Okunma Sayısı: 99