Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

İPEK VE BAHARAT YOLUNUN ROLÜ KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Arkeoloji Bilim Konferansı düzenlendi. Arkeoloji Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen ve çok sayıda öğrencinin takip ettiği konferansa Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan konuşmacı olarak katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Prof. Dr. Durukan, “Genç Antik Çağ’da Kilikia ve Tüm Doğu Akdeniz’deki Ekonomik Kalkınma Nedenleri: İpek ve Baharat Yolunun Rolü” konulu slayt sunumunu gerçekleştirdi.

Kilikia ve Tüm Doğu Akdeniz’deki ekonomik hareketlilik ve zenginliğin nedenleri arasında ipek ve baharat yolunun rolünün büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Durukan, “Kilikia döneminde üretilen amfora kısa bir süre içerisinde İrlanda, Macaristan ve Akdeniz’in her tarafına, Karadeniz’in kuzeyinden Hindistan’a kadar dünyanın her yerine yayılmış. Amforanın bu kadar geniş coğrafyaya yayılması ipek ve baharat yolu sayesinde Kilikia bölgesine, yani Doğu Akdeniz’e gelen tüccarlar sayesinde oldu.” dedi.

Prof. Dr. Durukan, “İpek, Roma Dönemi’nden itibaren lüks bir statü ürünü haline gelmiş. İpek Roma’da ilk defa süs eşyası olarak kullanılırken sonradan kumaşa dönüştürülüp öyle kullanılmaya başlanmış. İpek ticareti yüzünden Bizanslılarla Türkler ittifak olup İranla savaşmışlar. İpek yolu kanadıyla Çin’den getirilen ürünler Akdeniz’de çok yüksek fiyatlara satılıyordu. Uzakdoğu ürünleri Suriye ve Lübnan üzerinden Akdeniz’e açılıyor. İpek Yolunun en önemli kolu ise Akdeniz’e Antakya’dan açılıyor. Baharat yolu da ipek yolu ile aynı yolu kullanıyordu. Başta dönemin en çok para kazandıran ürünü karabiber olmak üzere, tarçın, kimyon, karanfil, misk her biri Uzakdoğu’dan baharat yolu ile taşınıyordu. İşte tüm bunların sonucunda ipek, baharat ve porselenin de üretilip Doğu Akdeniz’e taşınmasıyla Kilikia, tüccarların uğrak yeri olmuş ve Kilikia ürünleri geniş bir coğrafyaya yayılmış. İpek ve baharat yolu günümüzde de devam ediyor. Antik Çağ ile günümüz arasında benzerlikler var.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Konferans hediye takdiminin ardından sona erdi.

       

 

Okunma Sayısı: 27