Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (KMÜPTTO) tarafından ‘Başarılı Verimlilik Uygulamaları ile Güncel Çalışmaların Paylaşılması’ konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü yetkilileri, sanayi kuruluşlarının temsilcileri ve KMÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinin yanı sıra üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

“Verimliliği arttırma konusunda hepimize sorumluluk düşüyor”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Karaman Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Osman Kaşıkçı, rekabet gücünü arttırmak amacıyla verimlilik alanında yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğini hatırlatarak, “Verimlilik, kalkınmanın temeli ve aynı zamanda itici gücüdür. Bakanlığımızın en önemli amaçlarından birisi de verimilik bilincini yeni alanlara açmaktır. Verimliliği arttırmak için üretimi arttırmanın yanı sıra maliyeti azaltmamız gerekiyor. Bilimsel gelişmelere ayak uydurduğumuz sürece verimliliğimizi arttırmış oluruz. Verimliliği artırma konusunda bireyler olarak hepimize sorumluluk düşmektedir.” dedi.

“Gelecek, gençlerindir”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Danışmanlık ve Eğitim Dairesi Başkanı Dr. Mustafa Kemal Akgül ise ‘Güncel Verimlilik Çalışmaları” ile ilgili bilgi verdi. Geçmiş yıllardan bu yana bilgi toplumu kapsamında kullanılan kavramların artık günümüzün vazgeçilmezleri haline geldiğini söyleyen Dr. Akgül, “Türkiye’nin bütün kamu kuruluşları ve çalışma hayatının her kesimi bilgi toplumunun hazırlığı içinde. Türk toplumunun en büyük hafızası görmektir. Toplumumuz gördüklerine inanır, öğrenir ve uygulamaya geçer. Burada verimlilik konusunda başarılı örnekleri olan uygulamaları sizlerle paylaşacağız. Güzel örnekleri çoğaltmak için bu tip uygulamaları da artırmamız gerekiyor. Gelecek gençlerindir fikri ile düşünürsek hem ülkemizin hem hepimizin sizlerden beklentisi çok yüksek.” şeklinde konuştu. 

“KMÜ, Enerji Yöneticisi Eğitimi Verebilen İkinci Üniversite, Karaman Dördüncü İl Olacak”

KMÜ Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Selmin Ener Ruşen ise ‘Karaman Enerji Verimlilik Merkezi’ ile ilgili slayt sunumu gerçekleştirdi. Üniversite olarak KOP Bölgesinde Enerji Verimliliği konularında etkin faaliyetler yürütecek ve bölgenin ihtiyacı olan Enerji Yöneticilerini yetiştirecek önemli bir merkezi Karaman’da kurmak istediklerini belirten Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Ener Ruşen, temmuz ayında protokolü imzalanarak faaliyetlerine başlanılan 1,5 milyon bütçeli ‘Karaman Enerji Verimlilik Merkezi’ projesi hakkında bilgiler vererek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu proje ile KMÜ, Türkiye’nin Enerji Yöneticisi eğitimi verebilen ikinci üniversitesi ve diğer kurumlar açısından bakıldığında ise Karaman, Enerji Verimlilik Merkezi kurulan ve eğitim verebilen dördüncü il olacak. Ayrıca, proje kapsamında KOP illerinde pekçok enerji verimliliği farkındalık eğitimleri verilmesinin yanı sıra Karaman Enerji Verimlilik Merkezi olarak kamu, sanayi ve üniversiteler ile işbirliği ve Ar-Ge çalışmaları başlayacak.”

Dr. Öğr. Üyesi Ener Ruşen, bugüne kadar gerek üniversite bünyesinde gerekse Karaman sanayinde yapılan enerji etütleri neticesinde enerji verimliliğine dönük Ar-Ge çalışmaları geliştirdiklerini hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Enerji verimliliğinde esas olan üretimdeki miktarı ve kaliteyi düşürmeden, ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden, çevresel etkiler de düşünülerek tüketilen enerji miktarını en aza indirmektir. Enerji kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artıyor. Bu yüzden enerjiyi daha verimli kullanarak dışa bağımlılığımızı azaltmalıyız. Ülkemiz genelinde 2017-2023 arasında her alanda enerji verimliliğini artırmak için yeni projeler geliştiriliyor.”

Enerji Yöneticiliği ile ilgili de bilgilendirmelerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ener Ruşen, bu alandaki çalışmalardan ve proje ekibinden bahsederek, “Artık tüm kurumların enerji verimliliği ile ilgili verilerini ve etütlerini düzenli bir şekilde yapmaları gerekmektedir ve Enerji Yöneticisi çalıştırma zorunluluğu getirilmiştir. Aynı zamanda denetlenen her kuruluş enerji verimliliği ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri paylaşmak zorundadır. Tüm bunları hiçe sayan kurum ve kuruluşlara ciddi cezalar söz konusu olacaktır.” dedi.

“Enerjinin tamamının faydaya dönüştürülmesi gerekiyor”

KMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Selami Balcı ise ‘Enerji Dönüşüm Verimliliği’ ile ilgili konuşma yaptı. Elektrik enerjisinin diğer enerji türlerine oranla daha kolay dönüştürülebildiğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Balcı, “Enerji verimliliği, yanlış bir şekilde kullanımda kısıtlamaya gidilmesi olarak algılanıyor. Aslında gerçek anlamda enerji verimliliği kalite ve performansı düşürmeden sosyal refahı engellemeden enerji tasarrufu sağlanarak yapılabilir. Yalıtım yetersizliği, eksik ürün kullanımı ve atık; enerji alanında israfı arttırmaktadır.” dedi.

Sınırlı kaynakların etkin kullanımı ve temiz bir çevre için kullandığımız enerjinin tamamının faydaya dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Balcı, aydınlatmada verimlilik, dimleme yöntemi, verimlilik arttırıcı önlemler ve sanayide enerji verimliliği uygulamaları hakkında bilgi vererek, “Çimento, kağıt ve selüloz, plastik, bina gibi farklı alanlarda yapılacak enerji verimliliği uygulamaları ile ülkemiz ekonomisine büyük bir katkı sağlamamız mümkün olmuştur. Su kaynakları ve petrol ürünlerinin tasarruflu kullanımı kadar üretilen enerjinin verimli bir şekilde kulanılabilmesi için güç dönüşümünde kullanılan cihazların kayıplarının en düşük seviyelere getirilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Toprakçılar Makina San. Tic. Ltd. Şti. Yetkilisi Hamza Toprakçı ise ‘Taşıyıcılar ve Konveyörlerde Verimlilik’ hakkında bilgilendirmede bulunarak firmaları bünyesindeki konveyörler ile ilgili üretim faaliyetlerini anlattı. Toprakçı, “Kullanılan motor ve diğer aksamlarda eskiye oranla büyük değişiklikler oldu. Bu sayede tüketim değerlerini aşağıya çekerken iş kapasitemizde ise artış sağladık. 35 yıldır bu işin içerisindeyim fakat henüz olgunluğa ulaşabildiğimi düşünmüyorum. Ülkemizi sevdiğimiz ve enerji tasarrufuna önem verdiğimiz için kendimizi ve firmamızı geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Ali Alanya Elektronik ve Aydınlatma Temsilcisi Murat Kibar ise ‘Led Teknolojisi ve Kullanım Alanları’ ile ilgili konuştu. Led teknolojilerinin temel yapısı hakkında bilgi veren Kibar, “Ledlerin en büyük avantajı az enerji ile daha çok ışık verme özelliğidir. Aydınlatmada şu ana kadar en çok verimliliğe sahip olan ışık kaynağı yine led aydınlatmalardır. Dayanıklı olmaları dolayısıyla da uzun yıllar daha kullanılacağını düşünmekteyiz. Biz de bu anlayışla firma olarak ‘Gelenek, gidenek olmamalıdır’ sloganı ile çalışmaya devam etmekteyiz” diye konuştu.

           

 

 

Okunma Sayısı: 42