Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

TANZANYA VE KENYA TECRÜBELERİ IŞIĞINDA AFRİKA'nın ÖNEMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Gençlik İnisiyatifi Öğrenci Topluluğu tarafından “Tanzanya ve Kenya Tecrübeleri Işığında Afrika'nın Önemi” başlıklı seminer düzenlendi. KMÜ mezun öğrencisi Fatih İlhan tarafından verilen seminere çok sayıda öğrenci katıldı.

Afrika’nın çok farklı bir coğrafya olduğuna dikkat çeken İlhan, “Afrika, dünyanın yüzölçümü bakımından ikinci ülkesi durumunda. 1,3 milyar insana ev sahipliği yapan ve 54 bağımsız ülkeyi bünyesinde barındıran Afrika Kıtası’nda kabile farklılıkları önemli bir sosyal ölçüdür. Aynı zamanda bölgesel olarak kıta üzerindeki bazı ülkeler anadilini korumaya çalışırken bazı ülkeler ise anadillerini kaybetmiştir. Bu yüzden kıta üzerinde birden fazla resmi dil kullanılmaktadır.”

Bir yıldan fazla zaman geçirdiği Tanzanya ve Kenya’da gözlemlediği olaylar ile ilgili dinleyicilere bilgiler aktaran İlhan, bölge insanının çok cana yakın ve sıcakkanlı olduğunu söyledi. Türkiye ile Afrika ülkelerinin ikili ilişkilerinin kuvvetli olduğuna dikkat çeken İlhan, tarihsel bağlarımızın güçlü olduğu kıtadaki unuttuğumuz hafızamızı tazelemenin gerekliliğini vurgulayarak, “2009 yılında Tanzanya Büyükelçiliği açıldı. Geçtiğimiz yıl ise Tanzanya'nın Ankara Büyükelçiliği hizmete girdi. Aynı zamanda Doğu Afrika'nın yüksek hızlı tren hattı projesi de bir Türk firması tarafından gerçekleştiriliyor.” dedi.

Tanzanya nüfusunun yüzde 55'inin, Kenya nüfusunun ise yüzde 12’sinin Müslüman olduğunu belirten İlhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son yıllarda diplomatik temsilciliklerimizin katkılarıyla kıtadaki ilişkilerimiz daha da güçlendi. TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, sivil toplum kuruluşlarının gayretleriyle bölge insanı Türkiye’yi bir umut ışığı olarak görüyor ve Türkiye'ye karşı bir muhabbet besliyor. Bölgedeki Müslümanlar’ ise ‘Türkiye güçlü olursa İslam coğrafyası güçlü olur’ sözü ile ülkemizin kıtadaki önemini her zaman vurguluyor.”

   

Okunma Sayısı: 63