Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

ORGAN BAĞIŞI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

‘3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’ nedeniyle bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Karaman Devlet Hastanesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Türkiye Sakatlar Derneği Karaman Şubesi işbirliğinde düzenlenen konferansa Vali Fahri Meral, kurum ve kuruluş temsilcileri, üniversite personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.

İlk olarak söz alan Organ Nakli Derneği Başkanı Ercan Çalışkan, konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Beni Türk hekimlerine emanet edin’ sözlerini hatırlatarak başladı ve “Geçen yıl ‘fidan toprakta organ bedende can bulur’ teması ile organ bağışı haftasını kutlamıştık. Bu yıl ise ‘nefesim olur musun?’ projesi ile yola çıktık. Organ nakli olmuş birisi olarak nakil olmadan önce kendi kendime söz vermiştim. Eğer ikinci hayatıma başlarsam organ nakli için çalışmalar yapacağım diye söz vermiştim. 18 böbrek ve 8 karaciğer nakli için çalışmalarda bulundum ve bu vesile ile Organ Nakli Derneği Başkanı oldum. Programı düzenleyen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Her şeyin insan için olduğuna vurgu yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Aslan, “İnsanlar sistemlerden, sistemler ise organdan oluşur. Organ olmazsa sistem çalışmaz ve insan hayatı son bulur. Tıpın ilerlemesi ile organ bağışı ortaya çıktı ve artık insan hayatı son bulmuyor. Türkiye’de 60 bin civarında diyaliz hastası var.  Ulusal organ bekleme sırasında ise 22 bin kişi var. Oysaki canlıdan 3 bin 500, kadavradan alınan ise bin 200 organ nakli gerçekleşmiş. Bu kadar çok kişi beklerken organ naklinin önemi burada değer kazanıyor. İnşallah hep birlikte bu değeri artırırız ve bedenler can bulur.” şeklinde konuştu.

"Organ bağışı, bedenin sadakasıdır"

KMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şahin ise organ-doku nakli ve bağışı konusunda sunum yaparak, organ-doku nakil ve bağışının tanımı, nakli yapılabilen organ ve dokular, organ nakil çeşitleri, beyin ölümü, Türkiye’de ve dünyada organ-doku nakil tarihi ve durumu, başvuru süreci, bağışın dini boyutu, organ-doku bağışının önündeki engeller konuları hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Şahin, “Organ ve doku bağışında eksiklikler ve bilinmezlikler söz konusu ve bu bilinmezlikler organ bağışını engelliyor. Öncelikle idrak etmeliyiz, ne kadar bilgi sahibi olursak o kadar iyi olur. Canlıdan ve kadavradan olmak üzere organ nakli iki çeşittir. Organ bağışlayan kişilere donör denir ve 'canlı, beyin ölümü olan ve kalp atışı olmayan' şeklinde üçe ayrılırlar. Beyin ölümü gerçekleşen kişiler tıbben, hukuken ve dinen ölüdürler. Bitkisel hayat ise daha farklıdır, hastanın solunumu devam eder ve hayata dönme ihtimali vardır. Organ nakli her birimize öldükten sonra bedenimizi yaşatma fırsatı tanıyor. Bizim için bağış yapmak cömertlik göstergesi ve bedenin sadakasıdır. Bağışlayacağımız organlar ile 7 kişiye hayat verebiliriz. İnsan sevgisi ile dolu olan herkes bunu yapabilir. Kendiniz ve sevdikleriniz için lütfen bağış yapın.” diyerek sözlerini tamamladı.

Karaman Devlet Hastanesi doktorlarından Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Engin Haftacı beyin ölümü ve kriterleri, beyin ölümü sırasında refleksler, organ bağışı konularında; Nefroloji Uzmanı Dr. Refik Olmaz ve Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ahmet Aslan ise organ nakli hakkında sunumlarını gerçekleştirdiler.

Toplantının devamında KMÜ Hemşirelik Bölümü son sınıf öğrencileri Fatma Kosalak kalp nakli, Melike Doğan kornea nakli, Mete Ömür ise böbrek nakli konuları hakkında açıklamalarda bulundular.

Toplantı Devlet Hastanesinde yatan diyaliz hastalarını konu alan video gösterimi ile sona erdi.

           

 

Okunma Sayısı: 52