Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü mezunlarından Erhan Demircioğlu, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından sekizincisi düzenlenen ‘TechAnkara Proje Pazarı’nda Turkcell Arıkovanı Özel Ödülüne layık görüldü.
105 Proje Arasından Özel Ödüle
Ankara ATO Congresium'da bu yıl sekizincisi düzenlenen TechAnkara Proje Pazarı kapsamında gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren girişimciler ödüllendirildi.
17 Ağustos - 3 Ekim 2018 tarihleri arasında toplam 482 yenilikçi proje başvurusunun alındığı ‘TechAnkara Proje Pazarı’nda 52 üyeden oluşan jüri tarafından farklı alanlarda toplam 640 proje değerlendirmeye tabi tutuldu.
Değerlendirmeler sonucunda 'TechAnkara Proje Pazarı 2018'de toplam 105 proje sergilenmeye değer bulundu. Erhan Demircioğlu’nun ‘FV-TE Hibrit Güneş Paneli’ isimli bitirme tezi çalışması da yapılan jüri değerlendirmesi sonucunda 105 proje arasından 50 bin liralık Arıkovanı Özel Ödülüne layık görüldü. Demircioğlu’nun projesi ayrıca Arıkovanı'nda fonlamaya sunulacak ve 50 bin liralık ilk siparişi Arıkovanı tarafından verilecek.
“Güneş enerjisinde söz sahibi olmak yeni teknoloji üretiminden geçiyor”
Elde etmiş olduğu başarıdan dolayı mutlu olduğunu söyleyen Erhan Demircioğlu, projesi hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Türkiye, enerji alanında yüksek oranlarda dışa bağımlı bir ülke. Elektrik ihtiyacımızı en fazla karşıladığımız kaynak doğalgaz. Türkiye güneş enerjisi potansiyeli açısından zengin bir coğrafi konumda bulunmakta ve enerjideki ithalatı azaltmanın yolu güneş enerjisinden olabildiğince yararlanmamızdan geçmektedir. Fakat güneşten elektrik üretiminde iki önemli problem söz konusudur. Bunlardan ilki güneş paneli verimlerinin yüksek sıcaklıklardan dolayı düşmesi, ikincisi ise karlı dönemlerde elektrik üretiminin durmasıdır. Danışmanım Dr. Öğr. Üyesi Selmin Ener Ruşen ile birlikte geliştirdiğimiz bu projede yeni bir hibrit panel tasarlayarak bu iki problemi de ortadan kaldırmayı başardık. Güneşten elektrik üretiminde Türkiye’nin söz sahibi olabilmesi için yeni teknolojiler üretmemiz gerekiyor.” dedi.
Hibrit Panel Teknolojisi ile Panel Veriminde Yüzde 15 Artış
Çalışması hakkında detayları paylaşan ve çalışmanın getirdiği yenilikçi çözümler hakkında bilgi veren Demircioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yeni tasarladığımız hibrit panel ile yaz aylarında güneş panelleri yüzeyinde biriken atık ısının giderilmesini sağladık. Bu atık ısıyı panele entegre ettiğimiz yarıiletken malzemeler ile de ekstra elektrik enerjisine dönüştürdük. Sonuçta hem soğutulan panellerin verimi artırıldı hem de atık ısıdan ekstra elektrik üretilmiş oldu. Ayrıca sistemimizde yer alan yazılım sayesinde karlı dönemlerde panel yüzeyinde biriken karlar tespit edilip temizlenmesi de sağlanmaktadır. Yapılan testler sonucunda hibrit panelimiz referans panellere göre yüzde 15 oranında verim artışı göstermiştir.”
Yüzde 70 Oranında Milli Üretim
Demircioğlu, ürettiği hibrit güneş panelinin yüzde 70 oranında yerli üretim olduğunu belirterek “Milli teknolojiye ve dolayısıyla milli ekonomiye de katkı sağladığımız için gururluyum. Çok kısa bir zaman diliminde kitlesel fonlamaya açılacak projeme destek bekliyorum. Proje sürecinde başta ailem olmak üzere bana destek olan Proje Danışmanım Dr. Öğr. Ü. Selmin Ener Ruşen’e, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Akgül’e, Ankara Kalkınma Ajansı’na ve Turkcell Arıkovanı’na teşekkür ediyorum.” dedi.
Okunma Sayısı: 51