Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Karaman Gençlik Kulübü Derneği ile KMÜ Gençlik Kulübü Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Uluslararası Fırsatlar Semineri’ düzenlendi. Çok sayıda öğrencinin ilgiyle takip ettiği seminerde İtalyalı Joanna Korus ve Karadağlı Selda Jahjagıç, uluslararası programlar hakkında tecrübelerini öğrencilerle paylaştılar.
“AIESEC ve Erasmus Intern”
Eğitim seminerinde ilk olarak söz alan Selda Jahjagıç, AIESEC ve erasmus programları hakkında açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: “AIESEC 1948 yılından beri üniversite öğrencileri ve mezunlar için sosyal sorumluluk ve profesyonel staj imkânları sunan, şirketler ve sivil toplum kuruluşlarını farklı ülkelerdeki genç yetenekler ile buluşturan dünyanın en büyük gençlik organizasyonudur. AIESEC, gençlere global ve pratik tecrübeler sunarak dünyayı farklı açılardan görmelerini amaçlarken, değişime açık bireyler olmalarına da katkı sağlamaktadır. AIESEC kapsamında üç farklı hizmet sunulmaktadır. Bunlardan ilki olan Global Volunteer, küresel hedeflere katkı sağlayan uluslararası en büyük programdır. Liderlik becerileri kazanmak ve dünya sorunlarına etki etmek isteyen gençler için tasarlanmış kültürler arası bir tecrübedir. Diğer hizmetlerden Global Talent ise üniversiteden yeni mezun olmuş gençlerin uzmanlaşmak istedikleri alanlara uygun olarak yurt dışında profesyonel bir tecrübe etmelerini amaçlayan uluslararası bir programdır. Son hizmet olan Global Entrepreneur ise üniversite öğrencileri veya mezun gençlerin yurt dışındaki firmalarda girişimciliği öğrenmeleri için tasarlanmış bir staj tecrübesidir. AIESEC’in Türkiye’de Ankara, İzmit Adana, Bursa, Antalya ve Gaziantep başta olmak üzere 17 farklı şehirde şubesi var. İyi bir tecrübe edinmek için güzel bir program tavsiye ederim.”
“Au Pair ve WWOOF”
Joanna Korus ise “Au Pair World, internette dünyanın en önde gelen kuruluşlarından birisi olduğunu belirterek, “Au Pair World'ün faaliyet gösterdiği 21 ülkeden birinde bir ev sahibi seçebilirsiniz. Seçmiş olduğunuz ev sahibi bir ailenin yardımıyla başka bir dil ve kültürü tanıma imkânı bulacaksınız. Bu program daha çok bayanlara yönelik bir program çünkü genel de çocuklara bakıyorsunuz. Konaklama ve yemek ücreti ödemiyorsunuz ancak ev sahibi aileye ulaşmak için uçak bileti ücretini ödemeniz gerekecektir. Ayrıca ülkeden ülkeye değişen bir miktar da harçlık alıyorsunuz. Boş zamanlarınız da İngilizce öğrenebilir, yeni arkadaşlarla tanışabilir ve ülke çapında seyahat edebilirsiniz.” şeklinde konuştu.
Joanna Korus konuşmasının devamında WWOOF programı hakkında bilgiler aktardı. WWOOF’un doğal bir proje olduğunu belirten Korus, “WWOOF, ev sahiplerine yardım karşılığında konaklama, yemek ve öğrenimin verildiği birçok ülkede faaliyet gösteren bir değişim ağıdır. Kültürel ve eğitsel deneyimleri teşvik etmek için gönüllüleri, organik çiftçiler ve yetiştiricilerle birleştiren dünya çapında bir harekettir. Bu program insanlarla günlük yaşamı paylaşma deneyiminin karşılığında günlük olarak yaklaşık 4-6 saat çalışmak üzere yerlerine gelmeye davet ediyor.” dedi.
Seminer öğrencilerin merak ettiği soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 62