Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından ‘Disiplinlerarası Ulusal Karma Sergi ve Panel’ düzenlendi.
Panel öncesinde Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sergi Alanında düzenlenen açılış törenine KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercan Oktay, il ve üniversite protokolü ile davetliler ve öğrenciler katıldı. KMÜ Rektörü Akgül ve beraberindekiler, serginin açılışında farklı üniversitelerden gelen konuklara ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, sergideki eserleri inceleme fırsatı buldular.
Sergi açılışının ardından açıklamalarda bulunan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Üyesi Mustafa Konuk, “Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler ve öğrencilerin çalışmalarından oluşan 70 eser bugün ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Sergimizde; keçe, yağlı boya, fotoğraf, ebru, hat, kumaş, seramik, baskı gibi pek çok çalışma yer alıyor. Türkiye’nin farklı yerlerinden bizlere destek olan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Serginin ardından Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Genç, Doç. Dr. Yusuf Bilen ve Dr. Öğr. Üyesi Vedat Tezcan ile Iğdır Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Cavit Polat’ın konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi.
Panelin moderatörlüğünü yapan Doç. Dr. Mustafa Genç, ekonomik olarak gelişiyor olsak da estetik hayatımızda bir gelişme olmadığını belirterek, “İnsan hayatı bir bütündür ve bu bütünün parçalarını birbirinden ayırmamız mümkün değildir. Edebiyat ve felsefe olmadan estetik anlayışı yakalayamayız. Yaşadığımız şehirler ve sokaklarda bile artık estetik yok. İnsanın kendini tanımasında ve neleri yapıp neleri yapamayacağını bilmesinde sanatın büyük bir etkisi vardır.” diyerek sözü panelistlere bıraktı.
Panelde ilk olarak söz alan Doç. Dr. Yusuf Bilen, ‘İslam’da Sanat ve Estetik’ konusunu ele alarak şunları söyledi: “Dinimiz ‘oku’ mesajı ile medeniyet temellerinin ipuçlarını vermiştir. İslam; okumayı, yazmayı öncelemiş ve bunun üzerinden medeniyet kuracağını bildirmiştir. İslamiyet hayatımızın bütün alanlarına hükmeden dinamik, canlı bir hale sahiptir ve sanattan uzak düşünülemez. Allah’ın varlığı ve birliği, tevhit inancı İslam’da sanatın temel düşüncesidir. Bunun yanında mabedin şekillenmesi, Kuran-ı Kerim’de İslam sanatının oluşma ve olgunlaşma döneminde önemli yere sahiptir. İslam’da mescid, mabet, medrese, hamam gibi sivil ve dini mimaride sanattan bahsedilebilir. Ayrıca Kuran-ı Kerim ile birlikte hat sanatı ortaya çıkmıştır ve hızla gelişme göstermiştir.”
Dr. Öğr. Üyesi Cavit Polat ise ‘Kültürel Yozlaşma ve Sanatsal Beğeni Kültürü’ konusuna değinerek eski çağlardan günümüze sanatsal beğeni kültürü ve oluşan yozlaşmadan bahsetti. Dr. Öğr. Üyesi Polat, estetik kültüre göre her şeyin yeri ve zamanının değişebileceğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğer bakış açımızı oluşturabilirsek beğeni kültürümüze de bir anlam kazandırabiliriz. Beğeni kültürü ile toplum yönlendiriliyor. Çıkar ve ideolojik anlayışlarla zorunlu beğeni oluşturuluyor. Günümüzde artık yemekler, kıyafetler, süslemeler ile sosyal medya üzerinden kültürel yozlaşma hat safhaya geldi.”
Panel de son olarak söz alan Dr. Öğr. Üyesi Vedat Tezcan ise ‘Sanatın Ontolojisi’ başlığı çerçevesinde katılımcılarla bilgiler paylaşarak, “Sanat ontolojisi, varlık şekillerini, varlık tarzlarını inceler. Bu durumda sanat insanı konu alır diyebiliriz. Sanat felsefesi, insanlardan etkilenir ve insanları etkiler aynı zamanda insanın özünün ne olduğunu sorgular. Bir bilmek bir de bildiğini ifade etmek vardır. Buradaki ifade etme özgürlüğü de sanata tekabül ediyor. Felsefenin başlaması için estetik ve sanatın olması gerekir.” şeklinde konuştu.
Panel, öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından hediye ve plaket takdimi ile sona erdi.
Okunma Sayısı: 74