Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Gastronomi ve Aşçılık Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Osmanlı Mutfağı’ üzerine söyleşi ve workshop düzenlendi.
Selçuk Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Nermin Işık, Araştırmacı Yazar Dr. Nevin Halıcı ve Anadolu Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Osman Güldemir’in konuşmacı olarak katıldığı söyleşiye Aşçılık programı öğrencileri ve üniversite personeli katıldı.
Türk Mutfağının Evreleri
Söyleşide ilk olarak Araştırmacı Yazar Dr. Nevin Halıcı, Orta Asya’dan günümüze Türk mutfağının evrelerini anlattı. Orta Asya Türk mutfağı, Selçuklu ve Beylikler dönemi ile Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi Türk mutfakları hakkında açıklamalarda bulunan Halıcı, Hz. Mevlana’nın aşçısı Ateşbaz-ı Veli’ye ve Mevlevi mutfağına da dikkat çekti.
Araştırmacı Yazar Dr. Halıcı, konuşmasının devamında yemenin fizyolojik ihtiyaçtan öte kültürel boyutunu ele alarak yemek ritüelleri ile ilgili öğrencilere örnekler verdi.
Buğday Türleri
Dr. Öğr. Üyesi Nermin Işık ise ilk buğday hasatından başlayarak buğday türleri ve buğdaydan elde edilen bulgur hakkında öğrencilere bilgiler aktardı. Bulgurun üretimi, çeşitleri, sağlıkla olan ilişkisi konusuna da değinen Işık, Rakkuş Bacı’nın bulgur üzerine yazmış olduğu şiirini okuyarak konuşmasını tamamladı.
Osmanlı Mutfağının Önemi
Öğr. Gör. Dr. Osman Güldemir ise Osmanlı Mutfağı üzerine yazılmış olan tarifleri Türkçe’ye çevirdiği kitabı ‘Bir Osmanlı Yemek Yazması: Kitabüt Tabbahin’ hakkında açıklamalarda bulundu.
Öğr. Gör. Dr. Güldemir, Osmanlı Mutfağının geçmiş ve günümüzdeki önemine değinerek şunları söyledi: “Osmanlı mutfağında sadelik ön plandadır. İlave soslar yoktur. Birden fazla pişirme tekniğini tek bir yemekte iç içe kullandıkları için aşçının hüneri oldukça önemlidir. Sadece tarif yeterli olmadığı için aşçılar pratik uygulamalar yaparak sürekli öğrenmenin peşinde olmuşlar. Osmanlı mutfağında yemekler az sulu veya susuz, bol baharatlı olarak pişirilirdi. Yemekler pişirilirken kısık ateşte, kapakları sıkı sıkıya kapatılarak pişirme yöntemi tercih edilirdi. Ayrıca Osmanlı’da pilav ve çorba çeşitleri, helva, meyveli et yemekleri oldukça önemli bir yere sahipti.”
Son olarak söz alan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Erol Yüksel de davetli konuşmacılara teşekkür ederek, öğrencilere Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin olanaklarını iyi değerlendirmeleri gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.
Söyleşinin ardından Öğr. Gör. Dr. Osman Güldemir eşliğinde KMÜ Aşçılık Uygulama Mutfağı’na geçilerek Osmanlı Mutfağına ait olan badem şurubu, maydanoz dolması, helva-yi hakani ve marmarina isimli dört çeşit menü KMÜ öğrencileri ile birlikte hazırlandı.
Okunma Sayısı: 99